István 1 den hellige

Faktaboks

István 1 den hellige
István I den hellige, Stefan den hellige
Født
975
Død
15. august 1038, Esztergom, Ungarn
omtrentlig fødselsår, trolig født en gang mellom 970 og 975
Tekstilbroderi som forestiller kroningen av István den hellige.
Av /Magyar Nemzeti Múzeum (Ungarns nasjonalmuseum).

Artikkelstart

István 1 den hellige, egentlig Vajk, var konge av Ungarn fra 997 til 1038. Han er kjent som Ungarns første kristne konge og er landets skytshelgen. Han omtales ofte som Stefan eller Stephen utenfor hjemlandet.

István ble født rundt 970, og var sønn av fyrst Géza. I 997 etterfulgte han sin far som monark, beseiret sine innenlandske hedensk-magyariske motstandere og fullførte kristningen av landet. Han opprettet erkebispedømmet Esztergom (Gran) og ti bispedømmer, stiftet en rekke klostre, omorganiserte forvaltningen ved å inndele landet i komitater, og innførte et lovgivnings- og rettsapparat etter vesteuropeisk mønster. Han ble dermed grunnleggeren av den sentraliserte, føydale, kristne ungarske stat.

Juledag år 1000 ble István kronet til konge med en krone sendt av pave Sylvester 2. Kronen utgjør den øvre del av den ungarske kongekrone, alminnelig kjent som den hellige Stefanskrone. Han ble kanonisert etter sin død i 1083. Hans høyre hånd oppbevares i St. Stefans basilika i Budapest og regnes for å være en av landets mest ansette nasjonale relikvier. István den hellige er Ungarns skytshelgen. Hans festdag er 20. august.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg