Issaias Afewerki

Faktaboks

Issaias Afewerki
født:
1945, Asmara

Issaias Afewerki, eritreisk frigjøringsleder og politiker. Medlem av frigjøringsbevegelsen ELF og fikk bl.a. geriljatrening i Kina 1966. Brøt senere med ELF og var med på å danne det eritreiske folks frigjøringsfront EPLF i 1970, generalsekretær fra 1987. Ledet fra krigens slutt 1991 Eritreas overgangsregjering; landets president fra selvstendigheten i 1993.

Issaias Afewerki ble født i 1946 i Asmara, hvor han fullførte sin grunnleggende skolegang. Han fortsatte senere sin ingeniør-utdannelse ved Haile Sellassie I Universitet (senere Addis Ababa Universitet) i Addis Ababa. Hans deltakelse i den eritreiske frigjøringskampen førte imidlertid til at han aldri fullførte denne utdannelsen.

Han sluttet seg til den eritreiske frigjøringsfronten (ELF) i 1966, og etter en periode med politiske studier i Kina, ble han utnevnt til frontens lederskap i 1969. Politiske og taktiske enigheter innen ELF førte til dannelse av flere opposisjons-fraksjoner, som i 1973 kom sammen og dannet det eritreiske folkets frigjøringsfront (EPLF). I 1975 ble Issaias Afewerki valgt til formann av EPLFs militære råd, inntok så rollen som vise-generalsekretær i 1977, før han i 1987 ble valgt til frontens generalsekretær. EPLF var styrt etter en strengt hierarkisk struktur, og Issaias Afewerki viste seg raskt som en effektiv og til tider hensynsløs leder som effektivt eliminerte dissens innenfor fronten og motstand mot ham personlig.

Dette gjorde ham til en selvsagt leder da Eritrea ble selvstendig i 1993. Han fortsatte formannskapet i EPLF, som skiftet navn til the People’s Front for Democracy and Jusice (PFDJ), og ble i 1993 utnevnt til landets president – en posisjon han fremdeles har. Eritrea etablerte etter frigjøringen en egen grunnlov og dannet en lovgivende forsamling. Grunnloven ble aldri iverksatt og den lovgivende forsamling har ikke kommet sammen siden 2002. Isteden har den politisk makt økende grad blitt utøvd av Issaias Afewerk personlig, noe som også har medført knebling av all opposisjon. En FN-rapport fra 2015 anklaget ham for systematiske brudd av menneskerettighetene og forbrytelser mot menneskeheten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg