Israels flagg og våpen

Våpenet ble offisielt antatt i 1948.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Israels flagg er hvitt, belagt med to smale, horisontale striper i mørk himmelblått nær flaggets øvre og nedre kant. I midten er det en himmelblå davidstjerne. Stripene skal symbolisere et jødisk bønnesjal (hebraisk: tallit). Blåfargen varierer i faktisk bruk fra lys til mørk (angivelsene ovenfor er hentet fra den offisielle flaggproklamasjonen), men det er alltid bare én blåsjattering.

Flagget ble brukt av den internasjonale sionistbevegelsen fra 1890-årene og offisielt antatt som staten Israels flagg i 1948.

Riksvåpenet

Riksvåpenet viser et skjold med en hvit, sjuarmet lysestake (menora), flankert av to olivengrener og staten Israels navn skrevet på hebraisk, på lys blå bunn. Menoraen er formet etter et relieffTitus-buen i Roma, som viser romerske soldater fjerne den hellige menoraen av gull fra tempelet i Jerusalem i år 70. Referanser til lysestaken og olivengrenene finnes i Sakarjas bok, kapittel 4. Våpenet ble offisielt antatt i 1948 etter en konkurranse som ble vunnet av designerbrødrene Gabriel og Maxim Shamir.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg