Faktaboks

Ismail
Uttale
ismaˈil
Født
1830
Død
1895
Ismail
Ismail
Av /Library of Congress, USA 𝒲.

Ismail var visekonge av Egypt fra 1863 til 1879 (fra 1867 med tittel som kediv) og sønn av Ibrahim pasja.

Ismail gjorde seg enda mer uavhengig av Det osmanske riket enn sine forgjengere og gjennomførte en rekke reformer. Han støttet landets økonomiske utvikling med blant annet jernbane- og kanalbygging og utvikling av sukker- og bomullsindustri.

I 1869 åpnet Ismail Suezkanalen og erklærte i den forbindelse at Egypt ikke lenger lå i Afrika, men var en del av Europa. På samme tid fikk han anlagt en europeisk-inspirert bydel i Kairo utenfor den gamle bykjernen fra middelalderen som fikk navnet Ismailiya. Under Ismail økte også tallet på europeere som jobbet og drev handel i Egypt.

På grunn av overdreven investeringsvirksomhet, personlig forbruk og uheldig krigføring i Etiopia ble han helt avhengig av utenlandske finansinteresser. I 1875 solgte han 44 prosent av aksjene i Suezkanalen til Storbritannia. Etter hvert var Egypt ute av stand til å betale lånene Ismail hadde tatt opp, og etter intervensjon fra stormaktene ble han i 1879 tvunget av den osmanske sultanen til å abdisere til fordel for sin sønn Tawfiq. Ismail tilbragte de siste årene av livet i eksil i Istanbul.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg