Abrahams (Ibrāhīm) sønn Ismael (Ismāʿīl) har en sentral plass i islamsk tradisjon og nevnes fjorten ganger i Koranen, der han omtales som et sendebud og en profet (sure 19:55) som har mottatt åpenbaringer fra Gud. Abraham forlot i følge Koranen sitt avkom i ødemarken (14:37), og i overleveringer fra Muhammad og tolkningslitteraturen identifiseres dette som sønnen Ismael som sammen med sin mor Hagar (Hājar), ble etterlatt på det stedet som ble byen Mekka. Senere reiste Ismael Kabaen i Mekka sammen med sin far Abraham (sure 2:125).

Flere av ritene som utføres under pilegrimsferden hajj og umra, skriver seg tilbake til tradisjonene om Abraham, Hagar og Ismael. Blant annet går pilegrimene frem og tilbake gjennom mellom de to små høydene al-Safa og al-Marwa, slik Hagar skal ha løpt her for å lete etter vann. De drikker også vann fra Zamzam-kilden som piplet frem som svar på hennes bønner.

Abrahams gudskjærlighet og lydighet prøves når Gud pålegger ham å ofre sin sønn; ifølge koranteksten gir sønnen sitt samtykke til offeret, men i siste øyeblikk erstattes unggutten med et dyreoffer (sure 37:102–105). Denne dramatiske beretningen er utgangspunkt for flere av pilegrimsferdens riter. En av de sentrale ritene er dyreofferet som utføres ved avslutningen av hajj. Offerdagen id al-adha markeres med dyreoffer over hele den muslimske verden, og er en av de to årlige høytider som feires av alle muslimer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg