Islamic Front (IF; al-Jabhat al-Islamiyyah) er en syrisk koalisjon av islamistiske militsgrupper som kjemper for å fjerne Baath-regimet og president Bashar al-Assad under borgerkrigen i Syria. Grupperingen har som hovedmål å fjerne det sittende regimet og erstatte det med en islamistisk statsdannelse i Syria.

Grupperingen ble opprettet i november 2013 med sju militsgrupper som medlemmer, og etterfulgte da en tilsvarende koalisjon, Syrian Islamic Front. Salafist-gruppen Ahrar al-Sham er den tonenagivende aktøren i samarbeidet. Blant frontens medlemmer hører flere av de militært sterkeste motstanderne til regimet, inklusive Suqour al-Shams i Idlib-provinsen, Tawhid-brigaden i Aleppo og Haq-brigaden i Homs, samt en islamistisk kurdisk gruppering: Kurdish Islamic Front.

Den islamske front regnes som det militært mest slagkraftige element i den sammensatte motstandsbevegelsen i Syria, med større tyngde enn Free Syrian Army (FSA), som har vært en foretrukket samarbeidspartner for flere land som har stilt seg bak opprøret i Syria. Etableringen av IF har bidratt til å svekke FSA. Derved er også den salafistiske, islamistiske del av motstandsbevegelsen styrket på bekostning av den sekulære, som FSA tilhører. IF holder samtidig avstand til to framtrendende jihadist-grupperinger, Jabhat al-Nusra og Den islamske stat (IS).

Det er antatt at etableringen av fronten er støttet økonomisk og militært av Saudi-Arabia, og inngår i landets regionale strategi – som blant annet går ut på å demme opp for innflytelsen til Iran. Gjennom 2014 er det meldt om at fronten er svekket, både på grunn av økte konflikter mellom islamistiske grupper og fordi Saudi-Arabia har redusert støtten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.