Islamsk front (Syria)

Artikkelstart

Islamsk front (Syria) var en syrisk koalisjon av sunni-islamistiske militsgrupper som kjempet for å fjerne Baath-regimet og president Bashar al-Assad under krigen i Syria. Gruppen hadde som hovedmål å fjerne det sittende regimet og erstatte det med en islamistisk statsdannelse i Syria.

Faktaboks

Også kjent som

Islamic Front (IF)

al-Jabhat al-Islamiyyah

Bakgrunn

Islamsk front ble opprettet i november 2013 med sju militsgrupper som medlemmer, og etterfulgte da en tilsvarende koalisjon, Syrian Islamic Front. Salafist-gruppen Ahrar al-Sham var den toneangivende aktøren i samarbeidet. Blant frontens medlemmer hørte flere av de militært sterkeste motstanderne til regimet, inklusive Suqour al-Shams i Idlib-provinsen, Tawhid-brigaden i Aleppo og Haq-brigaden i Homs, samt en islamistisk kurdisk gruppering: Kurdish Islamic Front.

Styrke

Den islamske front ble regnet som det militært mest slagkraftige element i den sammensatte motstandsbevegelsen i Syria, med større tyngde enn Free Syrian Army (FSA), som var den foretrukne samarbeidspartner for flere land som stilte seg bak opprøret i Syria. Etableringen av IF bidro til å svekke FSA. Derved ble også den salafistiske, islamistiske del av motstandsbevegelsen styrket på bekostning av den sekulære, som FSA tilhører. IF holdt samtidig avstand til to framtredende jihadist-grupperinger, Jabhat al-Nusra og Den islamske stat (IS).

Det er antatt at etableringen av fronten ble støttet økonomisk og militært av Saudi-Arabia, og inngikk i landets regionale strategi – som blant annet går ut på å demme opp for innflytelsen til Iran.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg