Islamsk front (Syria)

Islamic Front (IF; al-Jabhat al-Islamiyyah) er en syrisk koalisjon av islamistiske militsgrupper som kjemper for å fjerne Baath-regimet og president Bashar al-Assad under borgerkrigen i Syria. Grupperingen har som hovedmål å fjerne det sittende regimet og erstatte det med en islamistisk statsdannelse i Syria.

Grupperingen ble opprettet i november 2013 med sju militsgrupper som medlemmer, og etterfulgte da en tilsvarende koalisjon, Syrian Islamic Front. Salafist-gruppen Ahrar al-Sham er den tonenagivende aktøren i samarbeidet. Blant frontens medlemmer hører flere av de militært sterkeste motstanderne til regimet, inklusive Suqour al-Shams i Idlib-provinsen, Tawhid-brigaden i Aleppo og Haq-brigaden i Homs, samt en islamistisk kurdisk gruppering: Kurdish Islamic Front.

Den islamske front regnes som det militært mest slagkraftige element i den sammensatte motstandsbevegelsen i Syria, med større tyngde enn Free Syrian Army (FSA), som har vært en foretrukket samarbeidspartner for flere land som har stilt seg bak opprøret i Syria. Etableringen av IF har bidratt til å svekke FSA. Derved er også den salafistiske, islamistiske del av motstandsbevegelsen styrket på bekostning av den sekulære, som FSA tilhører. IF holder samtidig avstand til to framtrendende jihadist-grupperinger, Jabhat al-Nusra og Den islamske stat (IS).

Det er antatt at etableringen av fronten er støttet økonomisk og militært av Saudi-Arabia, og inngår i landets regionale strategi – som blant annet går ut på å demme opp for innflytelsen til Iran. Gjennom 2014 er det meldt om at fronten er svekket, både på grunn av økte konflikter mellom islamistiske grupper og fordi Saudi-Arabia har redusert støtten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg