Islamsk Jihad

Artikkelstart

Den islamske jihad-bevegelsen i Palestina, best kjent som Islamsk Jihad (IJ), er en palestinsk islamistisk-nasjonalistisk, militant organisasjon som ble grunnlagt i 1979. Den er aktiv i de palestinske selvstyreområdene, særlig i Gaza. IJ er av flere land betraktet som en terrororganisasjon, og ledes siden september 2018 av Ziyad al-Nakhala.

Faktaboks

Også kjent som

Islamsk Hellig Krig, IJ;

حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين

Mål og virkemidler

IJ anses av flere land som en terrororganisasjon, og har gjennomført flere rakettangrep mot Israel fra Gaza og selvmordsangrep på israelsk jord. Her er en gruppe soldater fra Islamsk Jihad under en begravelse i april 2018.
Av /Reuters.

IJ er motstander av eksistensen til staten Israel, og av politisk dialog med denne. Organisasjonen fører en militær kamp mot Israel, og har gjennom flere år stått bak væpnede aksjoner, mest ved beskytning med raketter mot israelske mål fra Gaza, men også ved bruk av selvmordsbombere. Det hersker uenighet om når IJ utførte sitt første angrep, men de fleste daterer det til en gang midt på 1980-tallet. Aksjonene utføres av den væpnede delen av organisasjonen, kalt al-Quds-brigadene etter det arabiske navnet på Jerusalem. Denne militære fløyen het Qassam fram til 2000, da den andre intifadaen startet.

Politisk

Islamsk Jihad er kjent for å trene opp barn og ungdom til kamp fra tidlig alder. Barn fra seks til 16 år kan blant annet bli med på sommerleir, der de får både militær og religiøs opplæring.
Av /EPA.

IJ er en liten organisasjon med mindre oppslutning enn de to større partiene Fatah og Hamas, og den deltar ikke i ordinær politisk virksomhet, heller ikke ved valg til den palestinske nasjonalforsamlingen. I den militære kampen står IJ nært Hamas, og det er ofte uklart hvem av de to som står bak hvilke rakettangrep.

Historikk

Ziad al-Nakhala er Islamsk Jihads leder siden 27. september 2018, og holder til i Damaskus i Syria.
Av /AFP.

Inspirert av den iranske revolusjonen i 1979 ble IJ startet av palestinske studenter tilknyttet Det muslimske brorskap i Egypt. Målsettingen er ikke primært å bekjempe Israel, men å opprette en islamsk stat i Palestina innenfor grensene fra 1948, altså før den første arabisk-israelske krig, Palestina-krigen. Dette fordrer at Israel opphører å eksistere som stat. IJ avviser dermed en tostatsløsning, og har avvist både fredsprosessen i Midtøsten og Oslo-avtalen. Etter inngåelsen av denne, inngikk IJ og Hamas et politisk og militært samarbeid, inklusive i militære operasjoner.

Islamsk Jihad ble ledet av Fathi Shaqaqi til han ble drept i 1995. Han ble etterfulgt av Ramadan Abdallah Shallah. Shallah fikk slag i april 2018, og i september 2018 og han ble etterfulgt av nestleder Ziyad al-Nakhala.

Islamsk Jihad ble kjent gjennom deltakelse i den første intifada i 1987. Etter Oslo-avtalen i 1993 ble IJ slått hardt ned på av De palestinske selvstyremyndighetene. Da den andre intifadaen brøt ut i september 2000, fikk IJ større spillerom og spilte en sentral rolle i volden som utspant seg. Islamsk Jihad har stått bak flere store aksjoner. Den 22. januar 1995 sprengte IJ to bomber ved Beit Lid i Israel og drepte 19 israelere. I juni 2001 detonerte IJ en bombe i et diskotek i Tel Aviv som drepte 21, og i oktober 2003 ble 22 israelere drept i et selvmordsbombeangrep i Haifa utført av IJ. I april 2002 spilte også IJ en sentral rolle i kampen om Jenin da 23 israelere og over 50 palestinere mistet livet.

Organisasjonen har deretter spilt en sentral rolle i senere militære konflikter med Israel på Gaza, blant annet under Operation Warm Winter og Operation Cast Lead i 2008; Operation Pillar of Cloud i 2012 og Operation Protective Edge i 2014.

Mens organisasjonen hovedsakelig opererer i Gaza, er hovedkvarteret siden 1989 i Damaskus i Syria, etter at den ble utvist fra Egypt i 1981, etter mordet på president Anwar al-Sadat. I Libanon og Syria ble IJ-ledelsen på 1980-tallet inspirert – og opplært – av den iranske revolusjonsgarden såvel som av Hizbollah. Det er antatt at IJ blir finansiert vesentlig fra Iran og Syria.

Som følge av omveltningene i Egypt i 2013–2014 og den parallelle svekkelse av Hamas, har IJ styrket sin oppslutning noe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg