Islamsk Jihad (Islamsk hellig krig; IJ), palestinsk nasjonalistisk, militant organisasjon grunnlagt i 1979; aktiv i de palestinske selvstyreområdene, særlig på Gazastripen.

IJ er motstander av eksistensen til staten Israel – og av politisk dialog med denne. Organisasjonen fører en militær kamp mot Israel, og har gjennom flere år stått bak væpnede aksjoner, mest ved beskytning med raketter mot israelske mål fra Gazastripen, men også ved bruk av selvmordsbombere. Aksjonene utføres av den væpnede del av organisasjonen; al-Quds-brigadene. IJ er av flere land betraktet som en terrororganisasjon.

IJ er en liten organisasjon med mindre oppslutning enn de to større partiene al-Fatah og Hamas, og deltar ikke i ordinær politisk virksomhet, heller ikke ved valg til den palestinske nasjonalforsamlingen. I den militære kampen står IJ nært Hamas, og det er ofte uklart hvem av de to som står bak hvilke rakettangrep. IJ ble kjent gjennom deltakelse i den første intifada i 1987, men hadde før dette avfyrt sine første raketter fra Gazastripen. Organisasjonen har deretter spilt en sentral rolle i senere militære konflikter med Israel på Gazastripen, herunder under Operation Warm Winter og Operation Cast Lead i 2008; Operation Pillar of Cloud i 2012 og Operation Protective Edge i 2014.

Inspirert av den iranske revolusjonen i 1979 ble IJ startet av palestinske studenter tilknyttet Det muslimske brorskap i Egypt.  Målsettingen er ikke primært å bekjempe Israel, men å opprette en islamsk stat i Palestina – innenfor grensene fra 1948, altså før den første arabisk-israelske krig, Palestina-krigen. Dette fordrer at Israel opphører å eksistere som stat. IJ avviser dermed en tostatsløsning, og har avvist både fredsprosessen i Midtøsten og Oslo-avtalen. Etter inngåelsen av denne, inngikk IJ og Hamas et politisk og militært samarbeid, inklusive i militære operasjoner.

IJ ble, til han ble drept i 1995, ledet av Fathi Shaqaqi; han ble da etterfulgt av Ramadan Abdallah Shallah. Mens organisasjonen hovedsakelig opererer på Gazastripen, er hovedkvarteret fra 1989 i Damaskus, Syria – etter at den ble utvist fra Egypt i 1981, etter mordet på president Anwar al-Sadat. I Libanon og Syria ble IJ-ledelsen på 1980-tallet inspirert – og opplært – av den iranske revolusjonsgarden såvel som av Hizbollah. Det er antatt at IJ blir finansiert vesentlig fra Iran og Syria.

Som følge av omveltningene i Egypt i 2013–14 og den parallelle svekkelse av Hamas, syrket IJ sin oppslutning noe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.