Isidoros fra Miletos

Statue av Isidoros fra Miletos i Wien, Østerrike, med en modell av Hagia Sofia i hånden.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Hagia Sofia sett fra vest. Foto fra 1980-årene.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Isidoros fra Miletos er navnet på to greske arkitekter, henholdsvis onkel og nevø, som levde på 400- og 500-tallet, kjent for sine arbeider med Hagia Sofia i dagens Istanbul.

Isidoros den eldre

Isidoros fra Miletos (den eldre) var en gresk arkitekt og vitenskapsmann (mechanopoios) som levde på 400-tallet evt. Han underviste i romgeometri og fysikk ved universite­te­ne i Aleksandria og Konstantino­pel (Istan­bul) og utga en kommentar til en tid­li­ge­re avhandling om hvelv.

Sammen med An­themios fra Tralles tegnet han kirken Hagia Sofia i Konstantinopel, som ble reist 532–537. Kirken ble i 1453 omgjort til en moské og regnes som den bysantinske arkitekturens hovedverk. Den ble i 1985 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Isidoros den yngre

Isidoros fra Miletos (den yngre) var en gresk arkitekt og nevø av Isidoros den eldre. Da kuppelen på Hagia Sofia i Kon­stantinopel i 558 styrtet sammen, tegnet Isidoros den yngre en ny kuppelløsning som ble bygget 558–563. Det var en murt ribbe­kuppel (pendentivkuppel) med vinduer i krans rundt kuppelfoten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg