Isfjorden (tettsted i Rauma)

Isfjorden er et tettsted som ligger ved fjorden med samme navn i Rauma kommune. Her sees tettstedet fra den andre siden av fjorden.
Av .

Artikkelstart

Isfjorden er et tettsted i Rauma kommune i Møre og Romsdal, ved botnen av fjorden av samme navn. Dette er innerste arm av Romsdalsfjorden som strekker seg vel seks km østover fra Åndalsnes. Rett sør for tettstedet munner Henselva som dannes ved sammenløpet av Isa og Glutra (se Grytten kraftverk) mindre enn to kilometer før munningen i Isfjorden.

Faktaboks

Etymologi

Opprinnelig et fjordnavn, antagelig fordi den fryser lett om vinteren Navnet er brukt også som bygdenavn minst fra 1400-tallet. Som tettstedsnavn er det av ny dato

Innbyggertall
1320 (2019)

Isfjorden var kommunesenter i den tidligere Hen kommune. Bygda har lange tradisjoner med konfeksjonsindustri, drevet dels ved hjemmesøm. I dag vises denne tradisjonen gjennom Konfeksjonsmuseet, som er en del av Romsdalsmuseet. Hen kirke er en langkirke i mur fra 1831. Fylkesvei 64 (Åndalsnes–Molde-Kristiansund via Atlanterhavsveien og Atlanterhavstunnelen) går gjennom tettstedet.

Kart

Isfjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg