Isamu Noguchi

Faktaboks

Isamu Noguchi
Født
17. november 1904, Los Angeles, USA
Død
30. desember 1988, New York, USA
Isamu Noguchi designet dette ikoniske, skulpturelle kaffebordet i 1947, for møbelprodusenten Herman Miller. Bordet fikk navnet Noguchi Coffee Table og er fortsatt i produksjon. Det kjennetegnes ved sin organiske, samtidig minimalistiske form, og er laget av glass og tre.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Isamu Noguchi var en amerikansk-japansk billedhugger, industridesigner og landskapsarkitekt. Blant hans mest kjente arbeider er et relieff for Associated Press Building, Rockefeller Center, New York. Han gjorde en rekke internasjonale utsmykningsoppdrag, utførte scenografi for teater og ballett, og han designet uteområder, møbler og lamper.

Han gikk i lære hos den rumenske billedhuggeren Constantin Brancusi i Paris i 1927–1929, men viste i sin eksperimentelle abstrakte stil også stilmessig tilknytning til billedhuggerne Alexander Calder og Alberto Giacometti.

Isamu Noguchi reiste mye, og hadde atelierer både i Japan og USA. Han har blant annet tegnet den skulpturale utsmykning av to minnebroer i Hiroshima (1952). Som industridesigner er han særlig kjent for sitt organisk utformede bord, Noguchi Coffee Table (1944).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg