Faktaboks

Isambard Kingdom Brunel
Født
9. april 1806, Portsmouth
Død
15. september 1859, London
Isambard Kingdom Brunel
Isambard Kingdom Brunel. Fotografi fra 1857.
Av /National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Hengebro ved Clifton
Isambard Brunels Hengebro ved Clifton nær Bristol, inspirert av egyptiske pyloner.
Hengebro ved Clifton
Av .

Isambard Kingdom Brunel var en britisk ingeniør. Han konstruerte dampskip av en størrelse som verden til da ikke hadde sett, og er ellers kjent for store bru- og jernbaneprosjekter.

Brunel bygde over 1600 km jernbane i Storbritannia og Irland, og var konsulent for store jernbaneprosjekter i Italia, Australia og India. Hans mest kjente bruer er Cliftonbrua over Avon, og jernbanebruene Maidenhead over Themsen og Royal Albert Bridge i Cornwall.

Dampskipene Great Western (1837), Great Britain (1843) og Great Eastern (1858) var ved tidspunktet for sjøsetting verdens største passasjerskip. Great Britain var det første større skip drevet med propell. Great Eastern var det første skip med dobbelt skrog, og var med sine 19 000 bruttotonn verdens største i 40 år.

Isambard Kingdom Brunel var sønn av Marc Isambard Brunel. Den internasjonale prisen for god jernbanearkitektur og togdesign, Brunel Award, er oppkalt etter Isambard Kingdom Brunel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg