Isaias Afewerki

Faktaboks

Isaias Afewerki

Isaias Afwerki, Issaias Aefwerki

Født
2. februar 1946, Asmara, Eritrea

Isaias Afewerki har vært president i Eritrea siden 1993. Foto fra desember 2002, da Afewerki hadde besøk av USAs forsvarsminister Donald H. Rumsfeld.

Artikkelstart

Isaias Afewerki er en eritreisk frigjøringsleder og politiker. Han er Eritreas president siden 1993.

Afewerki var med på å danne det eritreiske folks frigjøringsfront (EPLF) i 1970, hvor han var generalsekretær fra 1987. Fra krigens slutt i 1991 ledet han Eritreas overgangsregjering, og ble landets president ved selvstendigheten i 1993.

Bakgrunn og utdannelse

Afewerki ble født i 1946 i Asmara, hvor han fullførte sin grunnleggende skolegang. Han fortsatte senere sin ingeniør-utdannelse ved Haile Sellassie I Universitet (senere Addis Ababa Universitet) i Addis Ababa. Hans deltakelse i den eritreiske frigjøringskampen førte imidlertid til at han aldri fullførte denne utdannelsen.

Frigjøringsleder

Afewerki sluttet seg til den eritreiske frigjøringsfronten (ELF) i 1966, og etter en periode med politiske studier i Kina, hvor han blant annet fikk geriljatrening, ble han utnevnt til frontens lederskap i 1969. Politiske og taktiske enigheter innen ELF førte til dannelse av flere opposisjons-fraksjoner, som i 1973 kom sammen og dannet det eritreiske folkets frigjøringsfront (EPLF). I 1975 ble Afewerki valgt til formann av EPLFs militære råd, inntok så rollen som vise-generalsekretær i 1977, før han i 1987 ble valgt til frontens generalsekretær.

EPLF var styrt etter en strengt hierarkisk struktur, og Afewerki viste seg raskt som en effektiv og til tider hensynsløs leder, som effektivt eliminerte dissens innenfor fronten og motstand mot ham personlig.

President

Lederskapet i EPLF gjorde Afewerki til en selvsagt leder da Eritrea ble selvstendig i 1993. Han fortsatte formannskapet i EPLF, som skiftet navn til the People’s Front for Democracy and Jusice (PFDJ), og ble i 1993 utnevnt til landets president – en posisjon han fremdeles har.

Eritrea etablerte etter frigjøringen en egen grunnlov og dannet en lovgivende forsamling. Grunnloven ble aldri iverksatt og den lovgivende forsamlingen har ikke kommet sammen siden 2002. I stedet har den politisk makten i økende grad blitt utøvd av Afewerki personlig, noe som også har medført knebling av all opposisjon. En FN-rapport fra 2015 anklaget ham for systematiske brudd av menneskerettighetene og forbrytelser mot menneskeheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg