Isachsenfonna er en isbre som ligger øst for KrossfjordenSpitsbergenSvalbard.

Fonna danner akkumulasjonsområdet til de to store breene Monacobreen og Kongsbreen, som drenerer henholdsvis nordover og sørover fra Isachsenfonna. I tillegg er det flere mindre breer som har utløp mot øst og vest. Arealet til Isachsenfonna er oppgitt til 505 kvadratkilometer, men arealbegrensningen er usikker avhengig av hvor en trekker grensene mellom fonna og breene.

Isachsenfonna er oppkalt etter kartograf og polarforskeren Gunnar Isachsen (1868–1939), som krysset breen med en liten kartleggingsgruppe i 1906. Han innledet de årlige norske forsknings- og kartleggingsekspedisjonene til Svalbard som senere førte til dannelsen av Norsk Polarinstitutt og dets forgjengere. Adolf Hoel, som ble den første lederen for det som senere ble Norsk Polarinstitutt, krysset fonna igjen i 1910, og Olaf Holtedahl, professor i geologi ved Universitetet i Oslo, krysset den i 1911. Holtedahlfonna ligger sørøst for og i tilslutning til Isachsenfonna og tilliggende breer.

Sommeren 1934 ble noen av de aller første systematiske glasiologiske observasjonene som ble gjort på Svalbard utført her under Den norsk-svenske Spitsbergen-ekspedisjonen med Harald Ulrik Sverdrup og Hans Ahlmann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ivar Stokkeland

Hei, denne artikkelen må rettast opp.Isbreen heiter Isachsenfonna (med h), oppkalla etter Gunnar Isachsen (1868-1939). Han var polarforskar, topograf, offiser og direktør for Norsk sjøfartsmuseum.Fonna dekkjer om lag 140 kvadratkilometer, og kan neppe seiast å vera av dei største på Svalbard.Isachsenfonna ligg ikkje i James I Land, men sør i Haakon VII Land. Det stemmer heller ikkje heilt at isbreen ligg aust for Ny-Ålesund, aust for Krossfjorden er meir presist.Vi viser igjen til vår namnedatabase: http://npweb.npolar.no/tema/stedsnavnMvh. Ivar Stokkeland, Norsk Polarinstitutt

skrev Susan Barr

Hei Ivar Nå er det veldig lenge siden du kommenterte den korte artikkelen om Isachsenfonna i snl.no (8 år !). Du må ha blitt litt frustrert over manglende oppdatering. Jeg beklager det. Jeg aner ikke hvor den opprinnelige artikkelen kom fra, men det er helt klart at det var mye feil, ikke minst feilstavet navn. Jeg fikk redaktøransvar for Svalbard og Jan Mayen i fjor, men har ikke hatt så mye tid til å jobbe med det før nå. Så forhåpentlig blir en del feil og mangler rettet opp fremover ! Takk for alle innspill du måtte ha. Vennlig hilsen Susan Barr

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg