Isabel dos Santos

Faktaboks

Isabel dos Santos
Født
20. april 1973, Baku
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0
Foto fra 2019.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0
Isabel dos Santos er datter av José Eduardo dos Santos, som var Angolas president fra 1979 til 2017.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Isabel dos Santos er en angolansk forretningskvinne, og var i en periode på 2010-tallet Afrikas rikeste kvinne, ifølge magasinet Forbes. Hun er datter av Angolas president mellom 1979 og 2017, José Eduardo dos Santos, og hans første kone, russiske Tatiana Kukanova.

Bakgrunn

Ekteskapet mellom Jose Eduardo dos Santos og Tatiana Kukanova (stormester i sjakk) varte bare noen får år, og Kukanova flyttet til London da de skilte lag.

Isabel dos Santos ble født i Baku i Aserbajdsjan, og utdannet som elektroingeniør ved King's College i London. Der møtte hun Sindika Dokolo, en rikmannssønn fra Den demokratiske republikken Kongo som har dansk mor. Sammen har de tre barn. Gjennom et stort politisk og økonomisk nettverk i Angola og andre land øvet paret stor innflytelse.

Forretningsliv

Isabel dos Santos’ forretningsimperium var ifølge Forbes på høyden verdt mer enn tre milliarder amerikanske dollar. Hun hadde betydelige eierinteresser i blant annet bank, mediahus, energiselskap og telekom i både Angola og Portugal, i tillegg til store interesser i diamantutvinning, sementindustrien, dagligvare og eiendom i Angola. I 2015 utnevnte BBC henne til en av de 100 mest innflytelsesrike kvinner i verden.

Forbes og andre som har undersøkt dos Santos’ forretninger mener hun har investert på vegne av sin far, som i juni 2016 utnevnte henne til å lede det nasjonale oljeselskapet Sonangol. Mannen som tok over for hennes far som president i landet, João Lourenço, avskjediget dos Santos som leder for Sonangol i november 2017, kun to måneder etter at han kom til makten.

Isabel dos Santos mistet det meste av innflytelsen i Angola etter at faren gikk av i 2017. I desember 2019 utstedte myndighetene i Angola en rettsordre som fryser alle dos Santos' aktiva i Angola, som en del av en større korrupsjonsetterforskning. Hun har ikke oppholdt seg i Angola siden 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg