Isa Genzken

Faktaboks

Isa Genzken

Hanne-Rose Genzken

Født
27. november 1948, Bad Oldesloe, Vest-Tyskland (nå Tyskland)

Artikkelstart

Isa Genzken er en tysk billedkunstner. Hennes allsidige bruk av materialer i skulpturer, installasjoner og assemblage har hatt stor påvirkning på yngre kunstnere, og hun blir ansett som en av Tysklands mest innflytelsesrike kunstnere etter 2000.

Genzken benytter hverdagslige gjenstander, readymades og annet trivielt bruksmateriale i skulpturelle og billedbyggende konstellasjoner, som i en ny sammenheng lades med kunsthistoriske referanser og symbolsk og politisk mening. Materialvalget og sammensetningen av ulike objekter opptrer som visuelle refleksjoner over konsumkultur og livsbetingelser under kapitalismen. Formspråket bærer referanse både til minimalistisk kunst og til 1970- og 1980-årenes punk-estetikk og visuelle inntrykk fra moderne storbyliv.

Genzkens arbeid har blitt vist på en rekke museer og gallerier verden over, med større retrospektive presentasjoner på museer som Museum of Modern Art, New York (2014) og Whitechapel Gallery, London (2009). I 2002 var hun representert på documenta 11, og i 2007 representerte hun Tyskland på biennalen i Venezia.

Les mer i Store norske leksikon

Lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg