Irvingia malayana
Irvingia malayana er den eneste arten i denne slekta i Asia. Både treverk og frukt utnyttes hos denne arten.
Irvingia malayana
Av .

Irvingaceae er en liten tropisk plantefamilie med tolv arter av eviggrønne, høye trær som plasseres i tre slekter. Familiens hovedutbredelse er vestlige deler av Sentral-Afrika, men noen arter finnes også i Sørøst-Asia. Fra noen av artene brukes treverket, og noen har frukter som brukes som mat, for eksempel ogbono, også kalt afrikansk mango eller dika.

Faktaboks

Etymologi

Etter den skotske marinelegen og plantesamleren Edvard George Irving (1816-1855).

Vitenskapelig navn
Irvingiaceae

Beskrivelse

Dette er eviggrønne trær som hos noen arter kan bli opp mot nitti meter høye. Bladene er hele og alternerende. Blomstene er små og radiærsymmetriske. Det er fem begerblad og fem kronblad som alle er frie. Blomsten har ti pollenbærere og et oversittende fruktemne med en griffel. Frukta er hos de fleste artene en steinfrukt, men noen arter har en vinga nøtt (samara).

Utbredelse

De fleste artene finnes i regnskogsområder i Sentral- og Vest-Afrika, men en art i slekta Irvingia finnes i Sørøst-Asia og slekta Allantospermum finnes i Malaysia og på Borneo.

Bruk

Noen av artene har treverk som er svært hardt og som har flere anvendelser, blant annet bygningsmaterialer. Langt den viktigste arten er Irvingia gabonensis der fruktene er en viktig matvare, se dikatre.

Systematikk

Av familiens tre slekter er Irvingia den største med åtte arter. De to siste slektene, Allantospermum og Klainedoxa har to arter hver.

Denne familiens systematiske plassering har det vært ulike oppfatninger om. Den ble tidligere plassert nær eller i bittervedfamilien (Simaroubaceae). Etter nyere oppfatninger plasseres familien som en av mange hovedsakelig tropiske familier i vierordenen, Malphighiales, som også inkluderer vierfamilien, perikumfamilien, fiolfamilien og vortemelkfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Irvingiaceae
Irvingiaceae
Artsdatabanken-ID
152642
GBIF-ID
9110

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg