Iron Dome luftforsvarssystem

Iron Dome er betegnelsen på et mobilt luftforsvarssystem utviklet av selskapet Rafael Advanced Defense Systems i samarbeid med det israelske forsvaret (IDF). Iron Dome ble installert i 2011. Det avskjærer og uskadeliggjør missiler og artillerigranater avfyrt på avstander fra 4 til 70 kilometer. Det israelske forsvarets ambisjon er å øke rekkevidden opp til 250 kilometer. Det skal også være effektivt mot fly opp til en høyde på 32 800 fot (10 000 meter).

Systemet ble utviklet for å beskytte israelske byer nord i landet mot den libanesiske Hizbollah-militsen, og i sør mot den palestinske Hamas-militsen på Gazastripen.

Første gang systemet ble tatt i bruk var den 7. april 2011, da det klarte å avskjære en Grad-rakett sendt fra Gaza. Det ansees for å være til stor nytte for Israels sikkerhet. Særlig betones betydningen det har hatt for å møte den palestinske beskytningen forut for og under Operasjon Pillar of Cloud i november 2012. En stor andel av de innkommende skytsene ble da ødelagt, og en planlagt utplassering av nye batterier ble framskyndet. Som følge av operasjonen ble et femte batteri utplassert. Siden er Iron Dome-batterier utplassert i store deler av landet. Systemet ble dernest en viktig del av Israels Operasjon Protective Edge i 2014, da ni batterier var i bruk. Det er fra israelske forsvarsmyndigheter oppgitt at disse eliminerte ca. 90 % av rakettene skutt mot Israel.

USA har bidratt økonomisk til videreutviklingen av systemet, og bevilget i 2014 USD 225 millioner til styrkingen av Iron Dome under Operasjons Protective Edge.

Parallelt med utplasseringen av Iron Dome har det israelske forsvaret igangsatt utviklingen av enda et missilforsvarssystem: David's Sling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg