Irlands flagg og våpen

Artikkelstart

Irlands flagg består av tre like brede, vertikale felter i grønt, hvitt og oransje. Våpenet er et skjold som viser en gullharpe med sølvstrenger på mørkblå bunn.

Flagget

Flagget er delt i tre like brede, vertikale felter i grønt (nærmest stangen), hvitt og oransje. Fargene i ytterfeltene skal symbolisere henholdsvis landets gæliske tradisjon (grønt) og den protestantiske bevegelsen som støttet Vilhelm av Oranien (oransje), mens det hvite feltet uttrykker håp om fred mellom folkegruppene. Flagget har vært i bruk siden 1850-årene og ble antatt både av den opprørske Irske republikk (1919) og Irske fristat (1922), men det fikk offisiell status først ved innføringen av ny grunnlov i 1937.

Våpenet

Irlands riksvåpen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Statsvåpenet er et skjold som viser en gullharpe med sølvstrenger på mørkblå bunn. Harpen er en gjengivelse av den såkalte Brian Boru-harpen fra 1400-tallet (nå i National Museum of Ireland i Dublin). Våpenet har vært i bruk siden 1300-tallet og har inngått i det britiske riksvåpenet som symbol for Irland. Det ble offisielt statsvåpen etter uavhengigheten i 1919 og fikk sin nåværende utforming fastsatt i 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg