Irish coffee
Av .

Irish coffee er en kaffedrink som består av kaffe, irsk whiskey, sukker og kremfløte. Den regnes som en klassiker innen drinker, og er svært populær i kaldt vær.

Faktaboks

Uttale
ˈairiʃ kˈåfi
Etymologi
engelsk ‘irsk kaffe’

International Bartenders Association bruker følgende oppskrift: 5 cl irsk whiskey, 12 cl varm kaffe, 5 cl kremfløte, 1 ts sukker.

Noen huskeregler:

  • Det vanlige er å benytte brunt sukker.
  • Kremfløten skal bare lettpiskes og ligge som et lokk over kaffen.
  • Man skal ikke bruke sugerør, kaffen skal drikkes gjennom kremen.
  • En Irish Coffee inneholder irsk whiskey. (Bruker man whisky fra andre land må den ikke være røkt).

Historien

Irish Coffee ble til i 1943. En vinterkveld førte uvær til at et passasjerfly på vei til USA måtte snu og lande på sjøflyhavnen Foynes’ Port ved Limerick i Irland. Passasjerene var kalde og trengte å varme seg. Bartenderen på flyplassen, Joe Sheridan, gjorde i stand kaffe og hadde oppi irsk whiskey, sukker og fløte. Dette vakte begeistring. Da de spurte Sheridan hvor kaffen kom fra, svarte han muntert at den var irsk.

Med det var en klassiker født. Noen år senere tok en amerikansk reisejournalist med seg oppskriften til Buena Vista Café i San Francisco, der den ble svært populær. I dag serveres Irish Coffee over hele verden.

I Norge betraktet myndighetene lenge drikken som en dessert, noe som gjorde det mulig for restauranter å selge det på dager hvor det ellers ikke var tillatt å selge brennevin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg