Irene Larsen

Artikkelstart

Irene Larsen er en samisk og norsk forfatter, lærer og organisasjonsleder. Larsen debuterte i 2005 med diktsamlinga Anemonepust, som i 2006 mottok Blixprisen. Prisen deles ut til en fremragende nordnorsk forfatter som skriver på nynorsk. Larsen har vært en av arrangørene av Ordkalotten og er fra mai 2020 valgt som styreleder i den nystiftede Foreninga samiske forfattere.

Bakgrunn

Larsen er opprinnelig fra Arnøya i Skjervøy kommune, men bosatt i Ersfjordbotn utenfor Tromsø. Hun har en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap fra UiT – Norges arktiske universitet og jobber som lektor i videregående skole.

Forfatterskap

Debut

Larsen debuterte i 2005 med diktsamlinga Anemonepust. Anmelderen i Nordlys kalte henne «ein lovande debutant» og Samlaget belønnet forfatteren med Blixprisen,

I begrunnelsen for tildeling av Blixprisen ble det påpekt hennes sterke lyriske evner til å fange opp det hverdagslige og det nære forholdet til folk i nord.

Ved å beherske språket i et fortettet format, samt å kombinere dette inn i egenopplevde erfaringer, viser forfatteren frem sin kompleksitet og sitt rike refleksjonsnivå. Noen av diktene er korte, haikuinspirerte, og viser Larsens bildeskapende evne.

«Kraniet fluktsikkert

tanken

berre ute på prøve.»

Andre er mer prosalyriske, slentrende hverdagslige og nære: «Vi slo følgje eit stykke/du hadde skadd ei hand/arbeidsuhell, lite å snakke om/eigentleg/så vi snakka om veret/(...)»

Sjøsamisk hverdag og mytologi

I de to senere diktsamlingene Framtida er ein stad til høgre for tavlekanten (2008) og Sortsolsafari (2013) blir tilhørigheten til det sjøsamiske tematisert. Det er en skjørhet men også direkte søken i Larsens dikt. I første setning av Sortsolsafari spør jeg-personen. «Hvem er du egentlig?» I diktene går hun tett inn på enkeltmennesket og det sjøsamiske livet i en hverdagslig setting. Samtidig får nettopp det hverdagslige en klangbunn i den samiske tradisjonen, mytologien og naturmystikken. I Larsens dikt puttes runebomma i en pose fra Prix og bilen parkeres ved gammen.

Foreningsliv og samfunnsdebattant

Larsen er aktiv i foreningslivet med mange litterære verv bak seg. Hun har i flere år vært involvert i Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestivals barneprogram BANG! Her har hun vært med på å bygge opp festivalens litterære stemme, samt også representert festivalens samiske profil.

Hun satt i styret i Samisk Forfatterforening (Sámi Girječálliid Searvi) og var med og arrangerte Tråante i 2017, feiringen av 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917. Hun var med og stiftet Foreninga samiske forfattere (Searvi sámi girječállide / Siebrre sáme girjjetjállijda) i 2019 og sitter som styreleder der fra mai 2020.

Larsen er også en aktiv deltager i samfunnsdebatten med kronikker og leserinnlegg i aviser.

Oversettelser

Larsen skriver selv på nynorsk, men har flere dikt og tekster oversatt til nordsamisk.

Utgivelesr

  • Anemonepust, Nordnorsk forlag, 2005 (dikt)
  • Framtida er ein stad til høgre for tavlekanten, Aschehoug forlag, 2008 (dikt)
  • Sortsolsafari, Margbok forlag, 2013 (dikt)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg