Iran–Contras-affæren
President Ronald Reagan (til høyre) møter (fra venstre) Caspar Weinberger, George Shultz, Ed Meese og Don Regan på presidentkontoret i Det hvite hus 25. november 1986 for å diskutere avsløringene.
Av .
Oliver North
Oliver North var hovedmannen bak operasjonene. North fotografert i Irak i 2007.

Iran–Contras-affæren var en politisk skandalesak i USA i 1986–1987. I november 1986 ble det avslørt at USA i hemmelighet hadde solgt våpen til Iran via blant annet israelske mellommenn. Offisielt ble salget forsvart som et forsøk på å komme i kontakt med moderate krefter i Iran, men det viste seg snart at den egentlige årsaken var at man brukte våpnene som byttemiddel mot amerikanske gisler i Libanon. Dette var klart i strid med USAs offisielle politikk slik den var vedtatt i den amerikanske kongressen, og verken utenriks- eller forsvarsdepartementet var kjent med byttehandelen.

Faktaboks

Uttale
irˈan–contras-affæren
Også kjent som

Iran-Contras-saken, Iran-Contras-skandalen, Irangate

engelsk Iran–Contra affair

Saken utviklet seg til en skandale da det ble kjent at pengene fra våpensalget var blitt overført til opprørsstyrkene i Nicaragua (contras), i strid med vedtak i den amerikanske kongressen.

Følger av saken

Iran–Contras-affæren rettet søkelyset på deler av presidentens stab og de muligheter som ligger i systemet for å operere uavhengig av folkevalgt kontroll.

Saken førte til at sjefen for det nasjonale sikkerhetsråd (NSC), admiral John Poindexter, fikk avskjed. Det samme gjorde oberstløytnant Oliver North, som var hovedmannen bak operasjonene. Under høringen om saken kom det også frem at North og Poindexter, i samarbeid med daværende CIA-sjef William J. Casey, planla opprettelsen av en ny hemmelig etterretningsorganisasjon utenfor CIA.

North ble i 1989 dømt blant annet for å ha forfalsket offentlige dokumenter og løyet for kongressen, men ble benådet i 1991. Poindexter ble i 1990 dømt til seks måneders fengsel for å ha forsøkt å dekke over affæren; også han ble senere benådet.

Undersøkelser og rapporter under den nye administrasjonen fra 1993 tyder på at verken president Ronald Reagan eller visepresident George H. W. Bush var uvitende om forholdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg