Iran revolusjonsgarden
Irans revolusjonsgarde er en svært mektig del av Irans væpnede styrker, ikke bare militært, men også i resten av samfunnet. Her marsjerer revolusjonsgarden i 1983. I 2019 satte USA garden på sin liste over terrororganisasjoner.
Av /NTB Scanpix.
Irans marine

Iran er strategisk plassert ved den oljerike Persiagulfen. Derfor er Irans marine svært aktiv, særlig i Hormuzstredet.

Av /NTB Scanpix.
F-14 Tomcat fotografert ved levering til det iranske flyvåpenet, som fremdeles skal ha flytypen i bruk
SDASM Archives.

Det iranske forsvaret er det største i Midtøsten, og regnes for det sterkese ved siden av det israelske., og blant verdens 15 fremste militærmakter. Iran har for en stor del eldre hovedmateriell, men en omfattende våpenindustri som blant annet produserer avanserte missiler og droner. Forsvarsmakten er i hovedsak defensivt innrettet, for forsvar av Iran, men representerer samtidig en trussel mot andre land i regionen, spesielt Israel; tidligere også Saudi-Arabia. I 1980–1988 utkjempet Iran en krig med Irak; den første golfkrigen. Iran har også engasjert seg i krigen i Syria. I april 2024 rettet Iran for første gang et militært angrep direkte mot staten Israel.

Den militære trusselen fra Iran, særlig rettet mot Israel og i noen grad mot vestlige staters tilstedeværelse i regionen, eksponeres først og fremst gjennom landets støtte til militante, islamistiske grupper i Jemen, Libanon og Palestina. Iran samarbeider blant annet med Nord-Korea og Russland om våpenproduksjon, og det er frykt for at landet skal kunne utvikle atomvåpen.

Det iranske forsvaret ble svekket i tida etter den islamistiske revolusjonen i 1979 og den påfølgende Golfkrigen, men er senere styrket. Både før og etter revolusjonen har Iran bidratt til flere av FNs fredsbevarende operasjoner.

Forsvarets rammer

Iran prioriterer oppbyggingen av militærmakt for å opprettholde en posisjon som regional stormakt, og bruker støtte til islamistiske grupper i regionen som et virkemiddel i sin utenriks- og sikkerhetspolitikk. Forsvaret er styrt av landets øverste politiske ledelse. Landets president, som også er Irans øverste religiøse leder, er øverstkommanderende for de væpnede styrker.

Regionalt samarbeid

Iran inngår ikke i noen regional forsvarsallianse, og den sjiittiske staten står i et religiøst, politisk og til dels militært motsetningsforhold til sunni -statene i regionen, framfor alt Saudi-Arabia. Iran har gjennom mange år støttet militsgruppene Hizbollah i Libanon og Hamas , så vel som Islamsk jihad i Palestina samt i senere Houthi-bevegelsen i Jemen.

Bilateralt samarbeid

Iran har etter revolusjonen i utstrakt grad blitt isolert i det internasjonale samfunn, blant annet gjennom sanksjoner . Militært samarbeid med andre land er bregrenst, selv om flere har solgt våpen til Iran også etter 1979. Iran samarbeider blant annet med Nord-Korea , i tiltagende grad med Russland , og i noen grad med Kina . I senere år har den iranske marinen gjenomført øvelser sammen med Kina og Russland. Iran har, særlig som følge av sitt engasjement i krigen i Syria også utviklet et samarbeid med det syriske regimet. Før revolusjonen, under sjahen, hadde Iran et tett militært samarbeid særlig med USA , men også med Storbritannia . Et svært spesielt samarbeid med USA fant sted i 1982, gjennom den såkalte Iran–Contras-affæren: Iran fikk da kjøpt våpen fra USA, gjennom mellommenn i Israel, som en del av den amerikanske finansieringen av contras-styrkene i Nicaragua .

Forsvarets innretting

Den iranske militærmakten er først og fremst bygd opp for forsvar av den iranske staten og den islamistiske revolusjonen. Det innebærer et omfangsrikt forsvar ment for avskrekking og evne til å hindre en fiende i å ta kontroll over iransk territorium. Mye på grunn av isolasjonen som følge av de internasjonale sanksjonene har Iran styrket sin nasjonale evne til å forsyne forsvarsmakten med materiell – og personell.

Forut for sjahens fall i 1979 var det iranske forsvaret utstyrt med mye amerikanske materiell, og var på flere områder blant de mest høyteknologiske. Som følge både av omlegginger etter revolusjonen og store tap under krigen mot Irak i 1980–1988 ble et lettere, mer personellintensivt forsvar på middels til lavt teknologisk nivå, reetablert.

På flere områder har Iran deretter bygd opp et mer teknologisk avansert forsvar, ikke minst luftkapasiteter med ballistiske missiler. Disse kan nå mål over hele Midtøsten, inklusive Israel, og føre kjemiske, biologiske og radiologiske stridshoder.

Det iranske forsvaret er i struktur defensivt innrettet, etablert som et asymmetrisk dybdeforsvar, med i hovedsak store og lette styrker, men grensen mellom offensive og defensive styrker er flytende. Ved et angrep har Iran ambisjoner om å kunne stenge Hormuzstredet og stanse oljetransporten ved hjelp av det asymmetriske forsvarets lette marinestyrker. Disse har et stort antall små og raske fartøyer samt miniubåter, med evne til å angripe fra forskjellige retninger samtidig, støttet av missiler avfyrt fra land og annen luftstøtte. Denne type operasjoner ble praktisert under den såkalte tankskipkrigen i 1984–1988, da Iran angrep sivile tankskip i Persiabukta.

Forsvaret er primært innrettet mot å møte eventuelle angrep fra USA og Israel, og deres mulige allierte.

Forsvarets oppbygging

Forsvarets er strukturert som andre militære organisasjoner, med en overkommando og de tre tradisjonelle forsvarsgrenene; hær, marine og flyvåpen. Iran har den største stående styrken i Midtøsten, med omkring 610 000 soldater i aktiv tjeneste, og en reserve på rundt 350 000. I tillegg kommer mellom 40 000 og 60 000 halvmilitære sikkerhetsstyrker og grensevakter. Iran har verneplikt med en førstegangstjeneste på 18 til 21 måneder.

Hovedstruktur

I tillegg til de hær, marine og flyvåpen, har Iran en revolusjonsgarde som inngår i det væpnede styrker, men som en egen struktur.

Hæren utgjør den personellmessige hovedtyngden av det iranske forsvaret. Personellstyrken i fredstid er på cirka 350 000 soldater, hvorav 220 000 vernepliktige.

Marinen har en stående personellstyrke på omkring 18 000, inkludert 2600 vernepliktige. Det moderne sjøforsvaret ble etablert i 1923. Marinen er innrettet mot forsvar av eget territorium, men har lengre rekkevidde.

Flyvåpenet har en personellstyrke i fredstid på rundt 37 000 soldater, og ble etablert i 1925. Det deltok i stort omfang, og med betydelige tap, under Golfkrigen mot Irak på 1980-tallet.

Revolusjonsgarden er en styrke direkte underlagt Irans øverste leder og ikke den militære ledelsen. Den ble opprettet i 1979 for å forsvare Den islamske republikken mot indre og ytre trusler, og har en personellstyrke på omkring 190 000 soldater. Den kontrollerer Basij-militsen, som ved mobilisering kan stille rundt 600 000. Spesialstyrken Quds inngår i Revolusjonsgarden.

Hovedmateriell

Det iranske forsvaret er satt opp med mange ulike typer materiell, inklusive mye gammelt, og hvor mesteparten av det nye er egenprodusert. Før revolusjonen kjøpte Iran vestlige våpen, som i noen grad forsatt blir brukt. Landet har også en del sovjetisk, særlig i flyvåpenet. Senere er mer moderne materiell anskaffet blant annet fra Brasil og Russland.

Hæren er satt opp med tyngre materiell som innbefatter over 1500 stridsvogner av en rekke ulike typer, vesentlig sovjetiske/russiske, samt egenproduserte. Den har vel 600 stormpanservogner, og over 470 selvdrevet artilleri og omkring 640 pansrede personellkjøretøy. Hæren har også 17 lette transportfly og 217 helikoptre, hvorav 50 kamphelikoptre av typen AH-1 Cobra, ballistiske missiler (kortdistanse), lavforsvars- og selvforsvarsluftvernmissiler, luftvernartilleri, og lette og middelstunge droner.

Marinen har en flåte som omfatter 17 taktiske undervannsbåter, sju korvetter, 61 større patruljefartøy, en minesveiper, 33 landgangsfartøy og 18 logistikk- og hjelpefartøy. I tillegg har marinen 16 lette transportfly, omkring 30 helikoptre, tunge droner og kystforsvarskapasitet med kryssermissiler.

Flyvåpenet har mye eldre materiell, herunder amerikanske jagerfly fra 1970-tallet og sovjetiske fra 1980-tallet. Disse inkluderer F-5B Freedom Fighter, F-5 Tiger II, F-7M Airguard, F-14 Tomcat, F-4 Phantom II, Mirage F1, MiG-29 og Su-24, samt seks Azarakhsh, som er en kopi av F-5E Tiger II. Det har også rekognoseringsfly og tre antiubåtfly av typen P-3 Orion, tre tankfly, og et større antall transportfly og treningsfly så vel som 36 helikoptre.

Foruten en del gamle eks-sovjetiske og kinesiske bakke-til-luft-systemer har landet trolig gamle amerikanske Improved Hawk luftvernbatterier, i tillegg til forholdsvis moderne russiske Tor-M1 (NATO-betegnelse: SA-15 Gauntlet) og S-300PMU2 (SA-20 Gargoyle)-systemer.

Iran har utviklet en betydelig våpenindustri, som i all hovedsak produserer for eget bruk, men i noen grad for eksport. Iran bistår også militsgrupper med våpen. Iran samarbeider blant annet med Nord-Korea og Russland om utvikling og produksjon av våpen; tidligere også med Ukraina for produksjon av transportfly. Produksjonen omfatter de flerste kategorier våpenplattformer, inklusive stridsvogner, jagerfly og helikoptre, ulike fartøytyper og missiler og droner. Iran har lenge hatt et kjernefysisk program, men det er uklart hvor langt landet er kommet i eventuelt å kunne produsere atomvåpen. En avtale

Bruk av forsvaret

Iran har etter andre verdenskrig vært åsted for én krig; den første gofkrigen, 1980–1988, da Iran ble angrepet av Irak. Da kjempet de iranske styrkene en forsvarskrig. Under Dhofar-opprøret i Oman på slutten av 1960-tallet, ble iranske styrker satt inn til støtte for den omanske sultanen. Mindre iranske styrker har senere, fra 2010-tallet, vært engasjert i krigen i Syria. Elementer har også deltatt, mest som instruktører og rådgivere, i Libanon, til støtte for Hizbollah-militsen, og Irak på 2000-tallet. I april 2024 skjøt Iran et større antall missiler mot mål i Israel.

Iran har deltatt i flere av FNs fredsbevarende operasjoner; første gang i Opération des Nations Unies au Congo (ONUC), i Kongo på 1960-tallet; deretter i United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) på Golan og United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) i Libanon, begge på 1970-tallet. Senere, etter revolusjonen, har Iran bidratt til United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE) i Eritrea og Etiopia; United Nations Mission in Sudan (UNMIS) i Sudan; African Union/United Nations Hybrid operation in Darfur (UNAMID) i Darfur og Mission multidimensionnelle intégrée des Nations Unies pour la stabilisation au Mali (MINUSMA) i Mali, så vel som i operasjonen mot piratvirksomhet i Adenbukta.

Etter Golfkrigen satte FN inn en fredsstyrke i Irak og Iran; United Nations Iran–Iraq Military Observer Group (UNIIMOG).

Historie

Iran (Persia) er en lang historie som en stormakt i regionen, og som i ulike perioder, under forskjellige dynastier, har lagt under seg områder også utenfor dagens statsgrenser med hjelp av militærmakt. Det iranske forsvaret sporer derfor sin historie mer enn to tusen år tilbake i tid, mens den moderne forsvarsmakten ble etablert på 1920-tallet (hæren i 1921 og marinen i 1923); da som det keiserlige iranske forsvaret utviklet under Pahlavi-dynastiet.

På 1700-tallet opplevde Persia en nedgangstid under Qajar-dynastiet, med en svekkelse av forsvarsmakten, og gikk tapende ut av den russisk-persiske krig i 1804–1813, der de russiske styrkene hadde overlegen utrustning med moderne våpen. Som følge av nederlaget ble det persiske forsvaret modernisert og styrket, og slo de osmanske styrkene i slaget ved Erzeroum i 1821, i den osmansk-persiske krigen i 1821–1823. Persiske styrker lykkes dermed å slå de russiske, da Persia gikk inn i Russland i 1826, og tok tilbake tapte territorier, før de ble drevet tilbake. Det russiske keiserrike opprettet den persiske kosakkbrigaden i 1879, ledet av russiske offiserer, for å skaffe seg innflytelse og fotfeste i Persia.

På 1900-tallet bidra utenlandske offiserer til oppbyggingen av en mer moderne persisk militærmakt, så vel som et gendarmerie. Denne politistyrken ble opprettet med hjelp av Sverige, i 1911. Gendarmeriet ble slått sammen med kosakk-brigaden i 1921, med støtte fra Storbritannia. Ut over dette var det knapt noe persisk forsvar da Pahlavi-dynastiet tok over i 1925, før Reza sjah Pahlavi startet oppbygingen av den keiserlige iranske hær; deretter marinen, og noe senere flyvåpenet. Hans sønn, Mohammad Reza Pahlavi, iverksatte en større oppbygging og videre modernisering av det iranske forsvaret, i hovedsak med hjelp av USA og amerikanske våpen. Etter den islamske revolusjonen i 1979 ble forsvaret omstrukturet, og en stor del av særlig de eldre offiserene rensket ut, noe som bidro til at Iran sto militært svekket da landet ble angrepet av Irak i 1980, i det som ble kjent som Golfkrigen, som varte til 1988.

Persia var i liten grad involvert i første verdenskrig, men som følge av landets store strategiske betydning, ble det – til tross for sin erklærte nøytralitet – invadert av britiske og russiske styrker i 1941, under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg