Iram Haq

Faktaboks

Iram Haq
Uttale

Iram Hak

Født
1. januar 1976, Oslo
Iram Haq
Iram Haq i 2018.
Iram Haq
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Iram Haq er en norsk-pakistansk skuespiller, regissør, filmmanusforfatter og sanger. Hennes film Hva vil folk si mottok fire priser under Amandaprisen 2018.

Regikarriere

Haq er utdannet ved Westerdals reklameskole. Hun skrev manus til sin første kortfilm, Trofast, i 2003. Filmen ble regissert av Trond Fausa Aurvåg og valgt som eneste norske bidrag til Filmfestivalen i Venezia i 2004.

I 2009 skrev Haq manus til, spilte i og regisserte kortfilmen Skylappjenta, hvor hun blander animasjonsfilm og virkelige skuespillere. Filmen vant Ellen Award under kortfilmfestivalen Aspen Shortfest året etter. Skylappjenta ble dessuten utgitt som en bildebok av Cappelen Damm i 2009, med tegninger av Endre Skandfer.

I 2013 skrev hun manus til og regisserte spillefilmen Jeg er din, en kjærlighetshistorie om en enslig mor, framstilt av Amrita Acharia. Filmen ble valgt som Norges kandidat til Oscar-prisen i 2014. Hva vil folk si (2017) er også både skrevet og regissert av Haq. Den fikk prisen for beste norske kinofilm under Amandaprisutdelingen 2018. Haq fikk priser både for beste regi og for beste filmmanus for filmen, og dessuten mottok Adil Hussain prisen i klassen for beste mannlige skuespiller. Hva vil folk si handler om et far–datter-forhold, og om sosial kontroll i innvandrermiljøer.

Iram Haq regisserte også enkelte episoder av den danske dramaserien Når støvet har lagt sig (2020, sendt også av NRK), som handler om et terrorangrep mot København.

Skuespiller, sanger og forfatter

Som skuespiller har Haq spilt i kortfilmer, spillefilmer og TV-serier. Blant annet hadde hun hovedrollen som Jasmin i filmen Import-eksport av Khalid Hussain (2005) og rollen som Fatima Silmandar i NRKs TV-serie Borettslaget (2002).

Hun ga ut et album med egne låter i 2008: I Came To Leave Love.

I 2021 ga hun ut romanen Uelsket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg