Iram Haq er en norsk-pakistansk skuespiller, regissør, filmmanusforfatter og sanger. Hennes film Hva vil folk si mottok fire priser under Amandaprisen 2018.

Haq er utdannet ved Westerdals reklameskole. Hun skrev manus til sin første kortfilm, Trofast, i 2003. Filmen ble regissert av Trond Fausa Åurvåg og valgt som eneste norske bidrag til Filmfestivalen i Venezia i 2004.

I 2009 skrev Haq manus til, spilte i og regisserte kortfilmen Skylappjenta, hvor hun blander animasjonsfilm og virkelige skuespillere. Filmen vant Ellen Award under kortfilmfestivalen Aspen Shortfest året etter. Skylappjenta ble dessuten utgitt som en bildebok av Cappelen Damm i 2009, med tegninger av Endre Skandfer.

I 2013 skrev hun manus til og regisserte spillefilmen Jeg er din, en kjærlighetshistorie om en enslig mor, framstilt av Amrita Acharia. Filmen ble valgt som Norges kandidat til Oscar-prisen i 2014.

Hva vil folk si (2017) er også både skrevet og regissert av Haq. Den fikk prisen for beste norske kinofilm under Amandaprisutdelingen 2018. Haq fikk priser både for beste regi og for beste filmmanus for filmen, og dessuten mottok Adil Hussain prisen i klassen for beste mannlige skuespiller. Hva vil folk si handler om et far–datter-forhold, og om sosial kontroll i innvandrermiljøer.

Som skuespiller har Haq spilt i kortfilmer, spillefilmer og TV-serier. Blant annet hadde hun hovedrollen som Jasmin i filmen Import-eksport av Leon Bashir (2005) og rollen som Fatima Silmandar i NRKs TV-serie Borettslaget (2002).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.