Iraks flagg og våpen

Flagget

Flagget har i sin nåværende utforming tre like brede, horisontale felter i rødt, hvitt og svart (regnet ovenfra); det hvite feltet er belagt med innskriften Allahu akbar ('Gud er allmektig') i grønt. Flagget ble offisielt antatt i 2008 som en midlertidig løsning inntil et endelig flagg kan bli vedtatt.

Irak har hatt i alt 7 flagg siden 1921; alle har i en eller annen form tatt utgangspunkt i det arabiske frigjøringsflagget, som i tillegg har dannet basis for Egypts, Jemens og Sudans flagg, samt for Libyas tidligere flagg. I kongedømmets tid frem til 1958 hadde flagget et rødt trapesformet felt inne ved stangen, belagt med to hvite stjerner, utenfor dette tre like brede, horisontale striper i svart, hvitt og grønt. Etter en overgangsperiode 1959–63 med en vertikalt delt trikolog i svart, hvitt og grønt, med en gul og rød sol i det hvite feltet, ble et nytt flagg i dagens farger vedtatt. Det hadde tre grønne stjerner i det hvite feltet og fikk tilføyd innskriften Allahu akbar i 1991.

Riksvåpenet

Riksvåpenet, som ble offisielt antatt 1965, viser hærføreren Salah ad-dins (Saladins) gylne ørn med svarte vinger. Fuglekroppen er belagt med et vertikalt tredelt skjold med et rødt, et hvitt og et svart felt. Det hvite feltet er belagt med innskriften Allahu akbar, slik som i flagget. Innholdet i skjoldet har skiftet i takt med endringene i flagget. Ørnen står på et grønt felt med statens navn på arabisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg