Iraks flagg
Iraks flagg
Iraks statsvåpen fra 2008
Iraks riksvåpen, vedtatt i 2008. Våpenet med Saladins ørn ble innført i 1965, men skjoldet har skiftet innhold flere ganger, og er nå som i landets flagg, med Takbir i det hvite feltet: الله أكبر (Allahu akbar) i kufisk skrift. Ørnen holder et grønt bånd med teksten جمهورية العراق; (Jumhuriyat al-`Iraq)
'Republikken Irak'.
Av .
Lisens: Gnu FDL

Iraks flagg har i sin nåværende utforming tre like brede, horisontale felter i rødt, hvitt og svart (regnet ovenfra). Det hvite feltet er belagt med den kufiske innskriften Allahu akbar («Gud er størst») i grønt. Mottoet kalles på arabisk takbīr. Det nåværende flagget ble offisielt antatt 29. januar 2008 som en midlertidig løsning inntil et endelig flagg kan bli vedtatt.

Riksvåpenet viser hærføreren Salah al-Dins (Saladins) gylne ørn med svarte vinger. Fuglekroppen er belagt med et horisontalt tredelt skjold med et rødt, et hvitt og et svart felt, som i flagget. Det hvite feltet er belagt med innskriften Allahu akbar i kufisk skrift.

Flagget

Kurdistans flagg

Det kurdiske flagget kom i bruk i 1920 av Selskapet for Kurdistans fremme i Istanbul. Varianter av flagget ble brukt av kurdiske statsdannelser, og ble i 1992 nasjonalflagg for den autonome regionen Kurdistan i Irak.

Irak har hatt i alt sju flagg siden 1921. Alle har hatt de panarabiske fargene svart, hvitt, grønt og rødt. Profeten Muhammads og abbasidenes flagg skal ha vært svart. Hvitt var fargene til Rashidun-kalifatet og omayyadene. Grønt var fatimidenes farge, og rødt var flaggfargene til erobrerne av Nord-Afrika og Andalusia. I nyere tid ble fargene først brukt i det arabiske frigjøringsflagget, ført av Sharif Hussein Ibn Ali, konge av Hedsjas i perioden 1916–1924. Husseins sønner ble konger av Transjordan, Syria og Irak, og alle førte varianter av dette flagget. De panarabiske fargene har også vært brukt i Egypts, Jemens og Sudans flagg, og i Libyas tidligere flagg.

I kongedømmets tid frem til 1958 hadde Iraks flagg et rødt trapesformet felt inne ved stangen, belagt med to hvite stjerner, og ytterst tre jevnbrede horisontale striper i svart, hvitt og grønt. Etter en overgangsperiode i 1959–1963 med en vertikaldelt trikolor i svart, hvitt og grønt, med en gul og rød sol i det hvite feltet, ble et nytt flagg i dagens farger vedtatt av Ba'ath-regimet i 1963. Det hadde i det hvite feltet tre grønne stjerner, symboler for Irak, Egypt og Syria, i håpet om at de tre statene ville gå sammen i Den forente arabiske republikk. I 1991 ble takbīr (Allahu akbar) tilføyd mellom stjernene av president Saddam Hussein, i hans egen håndskrift. Han omdefinerte samtidig stjernene til å symbolisere Ba'ath-partiets prinsipper: wahda, hurriyah, ishtirakiyah, (enhet, frihet og sosialisme). Etter hans fall ble innskriften i 2004 endret til kufisk skrift.

22. januar 2008 vedtok Iraks parlament den nåværende versjonen av flagget, fremdeles med takbīr i det hvite feltet, men nå uten stjerner. De ble sløyfet for å imøtekomme et sterkt ønske fra landets kurdiske minoritet, som mislikte den panarabiske symbolikken. De var dessuten for sterkt knyttet til Ba'ath-regimet. Flagget uten stjerner skulle brukes midlertidig, foreløpig for ett år, i påvente av en permanent løsning. I juli 2008 ble det utlyst en konkurranse om nytt flagg, men ingen av de 50 forslagene ble vedtatt.

Kurderne har siden 1920 brukt et flagg med tre jevnbrede horisontale striper i rødt, hvitt og grønt, med en gul sol med 21 stråler i det hvite feltet. Forskjellige kurdiske statsdannelser har tatt dette som nasjonalflagg, senest den autonome regionen Kurdistan i Nord-Irak. Likheten med Irans flagg er ikke tilfeldig — kurdisk er et vestiransk språk.

Riksvåpenet

Riksvåpenet, som i sin nåværende versjon ble antatt i 2008, viser hærføreren Salah ad-dins (Saladins) gylne ørn med svarte vinger. Fuglekroppen er belagt med et horisontalt tredelt skjold med et rødt, et hvitt og et svart felt, som i flagget. Det hvite feltet er belagt med innskriften Allahu akbar i kufisk skrift.

Våpenet med Saladins ørn ble opprinnelig antatt i 1965, men da med skjoldet delt vertikalt i rødt, hvitt og svart felt, med tre grønne stjerner i det hvite feltet. Innholdet i skjoldet har skiftet i takt med endringene i flagget. Ørnen står på et grønt felt med statens navn på arabisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg