Ipoh

Artikkelstart

Ipoh er en by i Malaysia, ved elven Kinta i den nordlige delen av Malayahalvøya, 180 kilometer nordvest for Kuala Lumpur og 123 kilometer sørøst for George Town. Ipoh er hovedstad i delstaten Perak. Med 737 861 innbyggere (2018) er Ipoh landets tredje største by.

Faktaboks

Uttale
ˈipoh

De største befolkningsgrupper i Ipoh er kinesere (44,11 prosent), malayere (38,55 prosent) og indere (14,07 prosent).

Historisk bakgrunn

Ipoh vokste fram etter oppdagelsen av tinnforekomster i Kintadalen i 1880-årene. Stedet ble det viktigste senter for tinngruvevirksomheten på Malayahalvøya, som ble igangsatt av britiske selskaper i 1890-årene. Dette førte til rask vekst av byen, spesielt i 1920- og 1930-årene. I 1937 ble delstatens hovedstad flyttet fra Taiping til Ipoh.

Tinnmalmsbrytningen i Kintadalen opphørte i slutten av det 20. århundre.

Næringsliv og transport

Etter at tinngruvevirksomheten opphørte, er turisme og handel blitt byens viktigste næringsgrener. I kalksteinsfjellene som omkranser byen er det mange huler, som er åpne for turister. 24 kilometer sør for Ipoh er den største kalksteinshulen på Malayahalvøya (Gua Tempurung).

Ipoh er et transportknutepunkt med jernbane og motorvei sørover til Kuala Lumpur og nordover til Butterworth og Alor Setar. Utenfor byen er det en internasjonal flyplass.

Kultur

Et museum om historien for tinngruvevirksomheten i Kintadalen ble åpnet i 2015. Byen har også et geologisk museum og et museum for urtete. I kalksteinsfjellene utenfor byen er det bygd nesten 30 templer. De fleste templene er for buddhister og taoister. Ipoh har velbevart arkitektur fra kolonitiden, blant annet jernbanestasjonen og rådhuset. I byen er det flere universiteter og høyskoler, herunder et polyteknisk institutt fra 1969.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg