Invictus-avtalen

Artikkelstart

Invictus-avtalen er en avtale fra november 1971, mellom Norge og USA, om forhåndslagring av forsyninger til den amerikanske Atlanterhavsflåten og dens hangarskipgrupper. Formålet med avtalen var å bedre rammebetingelsene for amerikanske sjøstridskrefter i norske nærområder. Avtalen regulerte støtten til amerikanske sjøstridskrefter på tilsvarende måte som COB-avtalen gjorde det for luftstridskreftene, og omfattet bruk av forsyningsanlegg og støtte til maritime fly under operasjoner fra norske flyplasser.

Avtalen omfattet et meget stort drivstofflager på Namdalseid i Trøndelag, samt logistikk-støtte til maritime fly på Værnes, Ørlandet, Bodø og Andøya. I tillegg kom to mobile sykehus (U.S. Navy Fleet Hospital), ett på Frigård ved Værnes og ett i Osmarka ved Evenes, hver med kapasitet til 500 pasienter lagret i Trøndelag og Ofoten.

Avtalen ble oppdatert i 1980 til også å omfatte støtte til fly som ikke lenger kunne operere fra sine hangarskip. I 1991 ble avtalen ytterligere utvidet til å omfatte flyplasser og kaianlegg som i krig kunne ta imot forsyninger for videretransport til Atlanterhavsflåten, skipsreparasjoner og hjelpefartøyer for ubåter

Invictus-avtalen er fremdeles aktiv, men de to sykehusene er uten materiell lagret i Norge. Sykehusmateriellet ble tatt ut i 2005/2006 og er ikke planlagt returnert. Det er satt av lagringsplass, men ikke i samme omfang som tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg