Invictus-avtalen er en avtale fra november 1971, mellom Norge og USA, om forhåndslagring av forsyninger til den amerikanske Atlanterhavsflåten og dens hangarskipgrupper. Formålet med avtalen var å bedre rammebetingelsene for amerikanske sjøstridskrefter i norske nærområder. Avtalen regulerte støtten til amerikanske sjøstridskrefter på tilsvarende måte som COB-avtalen gjorde det for luftstridskreftene, og omfattet bruk av forsyningsanlegg og støtte til maritime fly under operasjoner fra norske flyplasser.

Avtalen omfattet et meget stort drivstofflager på Namdalseid i Trøndelag, samt logistikk-støtte til maritime fly på Værnes, Ørlandet, Bodø og Andøya. I tillegg kom to mobile sykehus (U.S. Navy Fleet Hospital), ett på Frigård ved Værnes og ett i Osmarka ved Evenes, hver med kapasitet til 500 pasienter lagret i Trøndelag og Ofoten.

Avtalen ble oppdatert i 1980 til også å omfatte støtte til fly som ikke lenger kunne operere fra sine hangarskip. I 1991 ble avtalen ytterligere utvidet til å omfatte flyplasser og kaianlegg som i krig kunne ta imot forsyninger for videretransport til Atlanterhavsflåten, skipsreparasjoner og hjelpefartøyer for ubåter

Invictus-avtalen er fremdeles aktiv, men de to sykehusene er uten materiell lagret i Norge. Sykehusmateriellet ble tatt ut i 2005/2006 og er ikke planlagt returnert. Det er satt av lagringsplass, men ikke i samme omfang som tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg