Investiturstriden

Investitur. Investiturstriden. Tegninger fra 1100-tallet av keiser Henrik 4 og pave Clemens 3 (over til venstre). De andre tre tegningene viser Gregor 7s flukt og død, 1084/85. Miniatyr i Freising-håndskriftsamlingen, Universitetsbiblioteket, Jena.

Av /KF-arkiv ※.

Henrik 4, tysk-romersk keiser, ber abbed Hugo fra Cluny og markgrevinne Mathilde fra Toscana om å gå i forbønn hos pave Gregor 7 (under investiturstriden). Miniatyr fra Vita Mathildis, Biblioteca Apostolica Vaticana, Roma.

.
Lisens: fri

Investiturstriden var navnet på en kamp mellom pavemakten og den tysk-romerske keiseren om retten til å utnevne biskoper i høymiddelalderen. Kampen har i ettertid blitt et symbol på den ofte bitre kampen mellom pavekirken og verdslige fyrster om makt i den europeiske middelalderen.

Striden blir sett på som viktig fordi den brøt ut på et kritisk tidspunkt, mellom to av de mektigste menn i samtiden, pave Gregor 7 og keiser Henrik 4 i Det tysk-romerske riket. Striden fant primært sted i 1070-årene, og dreide seg om keiserens rett til å utnevne biskoper. Rent formelt dreide den seg om keiserens rett til å holde innsetningsseremonier for biskopene, såkalt investitur, hvor de ble utstyrt med de episkopale verdighets-insigniene ring og stav.

Helt fra Karl den stores dager og fram til midten av 1000-tallet hadde keiser- og pave-embetene levd noenlunde i balanse. Paven anså seg for å være den høyeste geistlige makt innen kristenheten, mens keiseren anså seg for å være den høyeste verdslige makt. Denne fordelingen begynte å revne på slutten av 1000-tallet.

Bakgrunn

Henrik den fjerdes forgjengere samarbeidet tett med pavekirken. Kirken, som eide store landområder i keiserriket, støttet keiseren i maktkamper mot opprørske adelsmenn. I bytte fikk kirken en styrket stilling innad og utenfor keiserriket.

Henrik den fjerdes far, Henrik den tredje, ble kronet til keiser i Roma i 1046 etter å ha ryddet opp i paveembetet, som lenge hadde gått på rundgang blant korrupte romerske rikmannsfamilier. Han avsatte tre paver det året; en av dem hadde kjøpt stillingen som tenåring, en var den tidligere pavens gudfar som hadde prøvd å kjøpe stillingen, og den siste var motpaven utvalgt av Henrik, som skulle rydde opp men som ikke ble godtatt av kirkebyråkratiet. Over de neste ti årene tok Henrik den tredje full kontroll over utvelgelsen av paver. Han innsatte selv de fem neste pavene før han døde i 1056.

Henrik den tredjes keisertid skulle imidlertid vise seg å bli høydepunktet for keiserens makt over pavekirken. Pave Nikolaus den andre innførte i 1059 strenge regler for utvelgelse av nye paver. Mens de tidligere hadde blitt valgt i en uformell prosess, skulle de fra nå av velges kun av kirkens kardinaler. Med dette erklærte kirkens byråkrati seg de facto uavhengig fra verdslig makt. Det gikk ikke lenge før kirkens nye uavhengige linje førte til konflikt med den største verdslige herskeren i Europa, den tysk-romerske keiseren.

Maktkamp om bispeutvelgelser

Striden brøt ut mellom pave Gregor 7 og keiser Henrik 4 i 1070-årene, og dreide seg om keiserens rett til å utnevne biskoper, og hans rett til å utstyre dem med de episkopale verdighets-insigniene ring og stav.

Spørsmålet var av vital interesse for begge parter. I det tysk-romerske riket hadde biskopene, som styrte enorme landområder, siden begynnelsen av 900-tallet på mange måter utgjort fundamentet i det politisk-administrative systemet i Tyskland; gjerne kalt det ottonske system (se Otto den store). For pavemakten, som fra midten av 1000-tallet overtok ledelsen av den kirkelige reformbevegelsen (se Cluny), og som krevde kirkelig uavhengighet av verdslige makthavere, sto spørsmålet om kirkens rett til selv å utnevne sine ledere sentralt.

Under investiturstriden ble Henrik 4 bannlyst, og paven og de tyske vasallene gikk sammen i kampen mot ham. For å splitte fienden dro Henrik til paven for å få syndsforlatelse, og møtte i 1077 pave Gregor på borgen Canossa i Nord-Italia. At Henrik måtte oppsøke paven og be denne om å løse ham fra bannet, ble sett på som en ydmykelse av Henrik og har gitt opphav til uttrykket kanossagang.

Henrik oppnådde hva han ville, og gjenvant hurtig sin makt i Tyskland. Han ble på ny bannlyst i 1080 og tok opp kampen mot paven. Han fikk valgt en motpave, som i 1084 kronet ham til keiser i Roma.

Striden ble avsluttet ved Worms-konkordatet i 1122. Her ble det foreslått at det skulle holdes frie kanoniske valg av biskoper. På den andre siden tillot kirken at valget skulle foregå i nærvær av keiseren eller hans utsending. Dersom det oppsto uenighet, fikk keiseren relativt stor innflytelse på det endelige valget.

Også i andre land, for eksempel i Frankrike og England, var det strid om investitur mellom paven og fyrstene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg