Intet nytt under solen

Artikkelstart

Intet nytt under solen er et uttrykk i Den hebraiske bibelen (Det gamle testamentet): «Det som har skjedd, skal atter skje, og det som ble gjort, skal gjøres på nytt. Intet er nytt under solen». Det har gått inn i dagligtalen som et uttrykk for at det ikke er noe som forandrer seg, at alt er slik det alltid har vært.

Faktaboks

Også kjent som
lat. Nil novi sub sole (subter solem)

Uttrykket står i Forkynneren kapittel 1, vers 9. Når teksten her sier at ingen ting kan være helt nytt, viser den til begrensninger i menneskelivet. Mennesket kan ikke skape noe som ikke allerede har eksistert. Hvis vi ser på konteksten for dette uttrykket, finner vi i Forkynneren (kapittel 1, vers 9–10) to parallelle setninger, hvor fremtiden forbindes med fortiden: Det som kommer til å skje i fremtiden er det som allerede har skjedd. Det dreier seg altså om en syklisk gjentakelse, som kommer til uttrykk gjennom det eksistensielle verbet «å være». Verden står fast; jorden er uforanderlig. Fortid, nåtid og fremtid handler om det samme og kan ikke adskilles. I følge kapittel 1, vers 10 i Forkynneren er det dårskap å tro at noe er nytt, det tyder bare på at en selv er uerfaren. De vise vet at menneskene før oss grublet over de samme spørsmålene.

I Forkynneren klager forfatteren gjentatte ganger over at livet er monotont og gjentakende. I boken som helhet er det som er forgjeves og forgjengelighet et gjennomgangstema. Tilværelsens syklus som kommer til uttrykk i kapittel 1, vers 4–11, er blandet med mer livsbejaende uttrykk andre steder i Forkynneren, for eksempel i kapittel to, vers 24: «Ingen ting er bedre for et menneske enn å spise og drikke og unne seg gode dager midt i alt sitt strev.»

Andre uttrykk fra Forkynneren som har gått inn i dagligtalen:

  • «Alt er tomhet» (tidligere oversettelse av kapittel 1, vers 1)
  • «jag etter vind» (kapittel 1, vers 14; kapittel 2, vers 11, 17, 26 med flere)
  • «alt har sin tid» (kapittel 3, vers 5, jamfør kapittel 3, vers 1-8)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg