International Press Institute

Artikkelstart

International Press Institute (IPI) er en organisasjon som har som formål å organisere studiet av internasjonale presseforhold for å bedre det politiske samkvem nasjonene imellom. Organisasjonen arrangerer konferanser om pressefrihet og andre menneskerettigheter og gir ut månedstidsskriftet IPI Report og den årlige oversikten World Press Freedom.

Faktaboks

Uttale
– pres ˈinstitju:t
Også kjent som

IPI

Medlemmene er fra over 120 land, og er både individuelle journalister, redaktører og medieledere og institusjoner. IPI har konsultativ status til FN, UNESCO og Europarådet.

IPI ble dannet i 1951 med bidrag fra Rockefeller Foundation og Ford Foundation. Grunnleggeren var Lester Markel (1894–1977), som arbeidet i New York Times.

IPIs konstitusjon ble først skissert av IPI Organising Committee i Paris i 1951. Selv om konstitusjonen er endret flere ganger siden da, er forordet, skrevet rett etter andre verdenskrigs slutt, fremdeles det samme med verdensfred som sitt utgangspunkt. Med dette som bakteppe, arbeider IPI for de følgende målsetningene:

  • Å fremme og beskytte pressefriheten, med det menes fri tilgang til nyheter, fri overføring av nyheter, fri publisering av aviser, ytringsfrihet for forskjellige meninger.
  • Å arbeide for å fremme forståelse mellom journalister og dermed mellom folk.
  • Promotering av fri meningsutveksling av etterrettelige og balanserte nyheter mellom nasjoner.
  • Å forbedre journalistisk praksis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg