Faktaboks

Også kjent som
IOE
Uttale
– å:gənaizˈeiʃən əv implˈåiəz

International Organization of Employers (IOE) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon for arbeidsgivere som jobber for å ivareta arbeidsgiveres interesser overfor arbeidstakere. Organisasjonen ble stiftet i Storbritannia i 1920, og har hovedkontor i Genève i Sveits.

Formål

IOE har som formål å representere arbeidsgivere i saker som omhandler arbeidsforhold og arbeideres rettigheter, og arbeider for å ivareta næringslivets interesser parallelt med å imøtekomme krav om å etablere et mer rettferdig arbeidsliv. Organisasjonen er verdens største internasjonale arbeidsgiverorganisasjonen, og representerer næringslivet i internasjonale fora som ILO, FN og G20.

Bakgrunn

IOE ble stiftet i 1919, samme år FNs første internasjonale arbeidskonferanse. Her ble blant annet de delene av Versailles-traktaten som omhandlet arbeidslivet diskutert, og nye internasjonale retningslinjer for et mer rettferdig arbeidsliv ble stemt over. IOE ble stiftet under navnet International Organization of Industrial Employers, men skiftet til sitt nåværende navn i 1938, da organisasjonen bestemte seg for å arbeide på vegne av alle arbeidsgivere overalt i verden uavhengig av arbeidsfelt. Organisasjonen fikk observatørstatus i FN i 2019.

Organisasjon

IOE består av mer enn 150 medlemsorganisasjoner fra mer enn 140 forskjellige land. NHO er norsk medlem i IOE. Organisasjonen ledes av et styre med en president, som siden 2017 er den tyrkiske næringslivslederen Erol Kiresepi. Styret representerer alle medlemmene i organisasjonen og utarbeider nye arbeidsprogram som vedtas av medlemmene ved det årlige internasjonale medlemsmøtet. Her kan medlemmene legge frem egne meninger om hvilke saker de mener organisasjonen burde jobbe for. Det årlige møtet er åpent for alle medlemmer, men lukket for de som ikke tilhører organisasjonen. IOE har egne regionale kontorer i Afrika, Amerika, Asia, Europa og Sentral-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg