Inspiration Mars Foundation

Tidlig utkast til Inspiration Mars Foundations bemannede Mars-romfartøy. Helt til venstre ses bærerakettens øverste trinn, deretter en kjegleformet tilbakevendingsseksjon og helt til høyre en separerbar oppholdsseksjon.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Inspiration Mars Foundation, amerikansk stiftelse med formål å anspore til en ferd med to personer i en fri-retur bane rundt Mars og tilbake til Jorden i tidsrommet 2018-2019. Initiativtakeren er ingeniøren og investoren Dennis A. Tito, som er født i 1940, som har baneberegningsbakgrunn fra NASAs Jet Propulsion Laboratory og som i april-mai 2001 ble verdens første romturist med et cirka fem dager langt opphold på Den internasjonale romstasjonen.

Mars-ferden i en fri-retur-bane ble lansert på en pressekonferanse i Washington DC 27. februar 2013. Den har sitt utgangspunkt i en baneberegning fra 1998, og ble utdypet da Tito presenterte en forstudie på en teknologikonferanse 3. mars 2013.

Den unike banen kan benyttes hvis oppskytningen skjer 5. januar 2018. Når bærerakettens øverste trinn har gitt romfartøyet korrekt hastighet og retning, vil bare mindre justeringer være nødvendig. På den andre siden er det ikke mulig å avbryte reisen. Romfartøyet, som også vil omfatte en ekstra, separerbar oppholdsseksjon, vil være fremme ved Mars 20. august 2018. Passering vil skje i en høyde av omkring 161 km over planetens nattside, og gravitasjonskraften vil slynge romfartøyet tilbake mot Jorden med ankomst 21. mai 2019. Tilbakevendingshastigheten vil være hele 14,2 kilometer i sekundet, altså vesentlig høyere enn ved en retur fra Månen.

Andre problemer er knyttet til det å motvirke skadelige effekter av langvarig vektløshet (501 dager) på besetningen, beskyttelse mot stråling, ikke bare ved kraftige utbrudd på Solen men også i form av kosmisk stråling. I tillegg kommer den psykiske utfordringen som ligger i at besetningen skal oppholde seg i et svært begrenset volum over lang tid. Det har vært nevnt at astronautene, for å representere hele menneskeheten, bør være en mann og en kvinne, og tanken om å velge et eldre, stabilt ektepar har vært lansert.

Romfartøyet vil være utstyrt med systemer for rensing av avløpsvann og kabinatmosfære med et minimum av automatisk styring for å holde vekten nede. Omkring 1360 kg tørkede matvarer skal medføres, og romfartøyet vil i den separerbare oppholdsseksjonen ha treningsapparater. Her blir det også sørget for en viss grad av strålingsbeskyttelse. Dessuten er det meningen at det øvre trinnet i bæreraketten vil bli beholdt etter bruk for å bidra til beskyttelse mot stråling som følge av utbrudd på Solen.

Selv om det hevdes at ferden vil la seg gjennomføre med teknologi tilgjengelig i 2013, ligger det store utfordringer i å få den tilpasset en oppskytning i januar 2018. Neste mulighet for bruk av den spesielle banen kommer for øvrig ikke før i 2031.

Tito har uttalt at prosjektet vil koste relativt beskjedne 1-2 milliarder dollar, nettopp fordi ferdig utviklet teknologi skal brukes i stor grad. Han vil selv bekoste arbeidet som må utføres frem til utgangen av 2014, resten må skaffes til veie i form av støtte fra industrien, organisasjoner og privatpersoner. NASA vil bidra med eksperthjelp på oppdrag for eksempel innen tilbakevendingsteknologi.

Inspiration Mars Foundation fremhever prosjektets betydning som katalysator i USAs arbeid med å utforske rommet og som motivasjonsfaktor for å trekke ungdommens interesse i retning av realfag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg