Innovator

Stolen Stuns ble markedsført som postkort med monteringsbeskrivelse.
Postkort
Av .
Innovators Vivaldi ble produsert av Möbelmontage.
Produktbilde
Av .

Artikkelstart

Innovator var et svensk designstudio, etablert av Johan Huldt og Jan Dranger i 1968. Deres møbler var nyskapende samtidig som de fulgte tidens trender. Stolserien Stuns var folkelig og ble firmaets viktigste produkt.

Design i tiden

Johan Huldt (1942–2016) og Jan Dranger (1941) hadde tidlig et ønske om å forandre svensk møbelindustri. Begge var opptatt av sosial rettferdighet og var gått lei av tradisjonell møbeldesign. De ville bort fra brune møbler som kostet den vanlige lønnsmottakeren flere månedslønner.

Deres reaksjon var å lage rimelige møbler for deres egen generasjon. De ville lage noe som ungdommer satt pris på og som satt farge på hverdagen. Som det ble sagt: «De ville göra möblernas jeans.» Samtidig var de opptatt av funksjonalismens ideer. Designet skulle være enkelt å forstå og konstruksjonen logisk. Sammen med to studentkolleger laget de pappmøbelserien Well for møbelprodusenten Dux i 1967. Well ble en suksess, dog kortvarig; møblene ble solgt med ett års garanti.

Etablerer Innovator

I 1968 etablerte Huldt og Dranger firmaet Innovator. Året etterpå kom de med lenestolen 099 for Effkå. Den var konstruert over en stålrørkonstruksjon som ble trukket med elastisk frotté i 78 prosent bomull og 22 prosent nylon som kunne vaskes på 40 grader. 099 ble kåret til årets møbel av tidsskriftet Alt i Hemmet i 1970. Innovators stol har for øvrig likheter med Tormod Alnæs' Pony-stol og Møre Designteams Ecco-serie.

Populære møbler

Tidlig på 1970-tallet gjorde Dranger og Huldt stor suksess med møbler i kraftig stålrør og lamper av industrikarakter, lakkert i kraftige farger. Storselger ble stolserien Stuns fra 1972 for Möbelmontage i Enköping. Stuns ble solgt i flatpakke og montert hjemme av kjøper, kun med hjelp av en unbrakonøkkel. Rygg og sete i lerret ble trukket over stålrøret. Putene som kom i en rekke farger var med polyeterfyll. Allerede det første året ble det solgt 15 000 Stuns i måneden.

Vivaldi

Hvilestolen Vivaldi for Möbelmontage bygde på lignende prinsipper som Stuns. Den var konstruert av emaljerte stålrør. Stolen, som var sammenleggbar, kom med fotkrakk og fire løse tekstiltrekk som kunne vaskes og byttes alt etter humør. Dranger og Huldt så også mange mulighetene i skumplast, som er et rimelig og lett materiale. Sofaserien balluff ble støpt i blokker i skumplast som ble trukket med et fleksibelt stoff. balluff solgtes som moduler og kunne settes sammen på mange måter og etter økonomi.

Hvilestolen Vivaldi for Möbelmontage bygde på lignende prinsipper som Stuns. Den var konstruert av emaljerte stålrør. Stolen, som var sammenleggbar, kom med fotkrakk og fire løse tekstiltrekk som kunne vaskes og byttes.

Innovator oppløses

I 1977 ble Innovator oppløst. Johan Huldt kjøpte ut Jan Dranger og viderearbeidet med Innovators konsept sammen med Lars-Gunnar Østlunds firma Formprogram.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Söderholm, Carolina (2008). Svenska formrebeller 1960- och 70-tal, Historiska Media
  • Robach, Cilla (red.) (2004). Poppigt, saklig, politisk: 1960-talets konsthantverk och design på Nationalmuseum, Nationalmuseum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg