Innlandsbunaden Grøde

Innlandsbunaden Grøde
.

Artikkelstart

Innlandsbunaden Grøde er en fri komposisjon uten tilknytning til eldre draktskikk og er lagd av Toril Glad-Iversen, som kommer fra Stange ved Mjøsa.

Bunaden består av livkjole i svart ullstoff (kan også leveres i mørk blått) med kanter i rødt. Livet har firskåret halsringing med broderi av erteplanter på framstykkene og snøres med sølvlenke foran. Broderimotivene på stakk og liv er flere kornsorter, linblomst og linkapsel, erter og potet, som er tradisjonsrike vekster som preger kulturlandskapet i innlandet. Skjorta er i hvit lin med en linblomstbord med vevskyttel og hjerter som er brodert på halslinning og håndlinning. Beltet til bunaden er brodert med linblomstbord og med sølvhekte som lukking foran. Løslomma er i samme stoff som livkjolen og har broderimotiv med ”lin i sol”. Det er laget kep i samme stoff som bunaden, som lukkes med tinnhekte i halsen. Svarte strømper brukes. Gullsmed J. Sten Bøe har designet sølv til bunaden, Grøde-sølv, som består av stor og liten sølje, to forskjellige ørepynt, og mansjettknapper. Sølvet produseres av Sylvsmidja Sylvvareverkstad på Voss.

Det er også laget mannsbunaden Grøde, etter samme lest og materialer som kvinnebunaden. Den kan ha både lang og kort bukse med sølvknapp ved kneet. Naturhvite strømper brukes. Jakka er halvlang med røde kanter, to små klokkelommer foran og broderi i ryggen. I front en ”isydd” firskåren vest, som knappes med sølvknapper innenfor jakka.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg