Inlesjøen

Artikkelstart

Inlesjøen er en innsjø lokalisert i den sørvestlige delen av delstaten Shan i Myanmar, 880 meter over havet. Den er 21 kilometer lang og 11 kilometer bred. Med et samlet areal på 116 kvadratkilometer er den landets nest største innsjø. I området rundt og delvis på innsjøen bor det i alt 150 000 mennesker.

Inlesjøen er særlig kjent for Inthafolket, som på 1700-tallet kom fra Dawei-distriktet i den sørøstlige delen av Myanmar, hvor det var konflikter mellom burmesere og thailendere. Totalt utgjør Inthafolket ved Inlesjøen 70 000 personer (2020). Mange av dem bor i pålehus i innsjøen. Ved å fiske opp sjøgress har de bygd opp flytende hager og små øyer, som er forankret i sjøbunnen med lange bambusstokker. På de flytende hagene og øyene kan de hele året dyrke blant annet tomater, agurk, erter, bønner, blomkål og aubergine. Som fremkomstmiddel på innsjøen bruker de flate kanoer. I innsjøen fisker de blant steinbit, karpe og ål. Det de ikke selv bruker, selger de på de flytende markedene og på markeder i landsbyene ved innsjøen.

Inlesjøen med de flytende hagene og markedene, samt Inthafolkets tradisjoner, er en stor turistattraksjon i Myanmar. De er direkte flyforbindelse fra Yangon, Mandalay og Bagan til Heho, som er 40 kilometer nord for Inlesjøen. Byen Nyaungsawe ved nordenden av innsjøen er et senter for turisttrafikken. Her kan man bestille turer på Inlesjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg