Inggard Rosseland

Faktaboks

Inggard Rosseland
Født
6. april 1914, Nordheimsund
Død
2. april 1994, Oslo
Inggard Rosseland, Mor og barn, 1957
© /BONO. Vernet verk

Inggard Rosseland er en norsk maler og grafiker. Rosseland bodde og virket på Hop i Fana fram til 1961. Da flyttet han med familien til Oslo og kunstnerkolonien på Edvard Munchs eiendom Ekely.

Utdannelse og studiereiser

I en treårperiode fra 1935-1938, gikk Rosseland på reklamelinjen ved Bergen kunsthåndverkskole. Han startet yrkeskarrieren i reklameavdelingen på Minde Chokoladefabrik. Senere ble han en engasjert tegnelærer ved Fana kommunale høyere allmennskole.

Rosseland fikk sin kunstneriske skolering som hospitant ved Bergen kunsthåndverkskole 1940-1944 og 1947. I perioden 1951-1955 var han elev ved Studieatelieret i Bergen (idag Bryggen Kunstskole) under Alf-Jørgen Aas. Som assistent for billedhugger Hans Jacob Meyer fikk Rosseland utviklet erfaringer og kunnskap om skulpturelt arbeid.

Inggard Rosseland var på flere studiereiser i Norden. Mellom 1948 og 1950 var han elev av Adam Fischer i København. Han hentet også impulser på reiser til Frankrike, Italia, Spania og Hellas.

Motivkrets

Rosseland fant mange av sine motiver i området rundt Bergen. Han var særlig opptatt av landskap og bygninger. Bergen billedgalleri/KODE Bergen kjøpte tidlig et fargtresnitt av Fana kirke. Han har også laget en rekke tresnitt av gutter i hverdagslige situasjoner. Her får han fint fram samspillet og stemningen som oppstår mellom barn som leker og utforsker naturen.

Dekorative arbeider

Inggard Rosseland har utført dekorative arbeider blant annet i Ytre Arna skole (1957) og Hotel Bristol, Bergen (1960).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Nybø, Knut Roar. "Hedrer grafiker med kunstbok". Fanaposten, 23.5.2013.

Storaas, Reidar. Inggard Rosseland: Grafikaren. Bergen: Bodoni Forlag, 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg