Ingeborg Sølvberg

Faktaboks

Ingeborg Sølvberg

Ingeborg Torvik Sølvberg

Født
1943
Ingeborg Sølvberg
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ingeborg Torvik Sølvberg er professor emerita i informasjonsforvaltning. Sølvberg er en kjent norsk IT-forsker og var Norges første kvinnelige IT-professor. Hun ledet BIBSYS-prosjektet fra 1972 til 1986.

Karriere

Ingeborg Sølvberg ble uteksaminert som sivilingeniør fra linjen for teknisk fysikk ved Norges tekniske høgskole i 1967. Etter to år som vitenskapelig assistent ved Institutt for fysikk, begynte hun å arbeide som forsker ved Regnesenteret NTH, hvor hun fikk ansvar for design og implementering av biblioteksystemet BIBSYS.

I 1992 ble Sølvberg professor II ved Institutt for informatikk ved Den allmennvitenskapelige høgskolen (AVH, i dag en del av NTNU). Hun ble da Norges første kvinnelige IT-professor. Etter sammenslåingen av AVH og NTH i 1996 ble Sølvberg utnevnt til professor i informasjonsforvaltning ved NTNUs Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap. Ingeborg Sølvberg er gift med Arne Sølvberg, som også har vært IT-professor ved NTNU.

Utviklingen av BIBSYS

Ingeborg Sølvberg ble involvert i BIBSYS-utviklingen i 1970. Den opprinnelige ideen var å utvikle et IT-system der to bibliotek skulle bruke én felles katalog. BIBSYS vokste gradvis til å omfatte alle norske fagbibliotek. I 2005 var 112 bibliotek tilknyttet databasen, og over 2000 bibliotekansatte hadde BIBSYS som sitt daglige arbeidsredskap.

Det var et gjennomgående trekk ved store datasystemer på 1970-tallet at de var lite robuste. Prototypene virket «i laboratoriet», men knakk sammen i møte med «det virkelige liv». Mye av årsaken til at Sølvberg og hennes gruppe lyktes, var at de tok i bruk de siste verktøy innen systemering. Sølvberg var spesielt opptatt av Börje Langefors’ teorier for design av store informasjonssystemer, hvor det var et viktig prinsipp å holde fokus på sluttbrukerne gjennom hele utviklingsprosessen.

Sølvberg brukte tre år på å kartlegge bibliotekarenes arbeidsoppgaver og behov før hun begynte med spesifisering av program og database. Hun etablerte deretter brukergrupper for hver av de ulike delfunksjonene som systemet skulle tjene. Disse gruppene var med på å utvikle kravspesifikasjoner og prøve ut løsninger. Dette brukerperspektivet ble grunnfilosofien til BIBSYS.

BIBSYS var i daglig bruk i mer enn 40 år – noe som er svært lang tid for et IT-system. Selv om både program og database ble oppdatert med jevne mellomrom for å tilpasse seg til ny teknologi, lå Sølvbergs opprinnelige design hele tiden i bunnen for systemet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nordal, Ola: Verktøy og vitenskap: Datahistorien ved NTNU, Tapir, 2010.
  • Sølvberg, Ingeborg T.: “Re-engineering Norwegian Research Libraries, 1970–1980.” I John Impagliazzo, Per Lundin og Benkt Wangler (red.): History of Nordic Computing 3: Third IFIP WG 9.7 Conference, HiNC 3, Stockholm, Sweden, October 18-20, 2010, Revised Selected Papers, Springer, 2011, s. 43–55.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg