Ingeborg Sølvberg

Faktaboks

Ingeborg Sølvberg

Ingeborg Torvik Sølvberg

Født
1943
Ingeborg Sølvberg
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Ingeborg Torvik Sølvberg er professor emerita i informasjonsforvaltning. Sølvberg er en kjent norsk IT-forsker og var Norges første kvinnelige IT-professor. Hun ledet BIBSYS-prosjektet fra 1972 til 1986.

Karriere

Ingeborg Sølvberg ble uteksaminert som sivilingeniør fra linjen for teknisk fysikk ved Norges tekniske høgskole i 1966. Etter to år som vitenskapelig assistent ved Institutt for fysikk, begynte hun å arbeide som forsker ved Regnesenteret NTH, hvor hun fikk ansvar for design og implementering av biblioteksystemet BIBSYS.

I 1992 ble Sølvberg professor II ved Institutt for informatikk ved Den allmennvitenskapelige høgskolen (AVH, i dag en del av NTNU). Hun ble da Norges første kvinnelige IT-professor. Etter sammenslåingen av AVH og NTH i 1996 ble Sølvberg utnevnt til professor i informasjonsforvaltning ved NTNUs Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap. Ingeborg Sølvberg er gift med Arne Sølvberg, som også har vært IT-professor ved NTNU.

Utviklingen av BIBSYS

Ingeborg Sølvberg ble involvert i BIBSYS-utviklingen i 1970. Den opprinnelige ideen var å utvikle et IT-system der to bibliotek skulle bruke én felles katalog. BIBSYS vokste gradvis til å omfatte alle norske fagbibliotek. I 2005 var 112 bibliotek tilknyttet databasen, og over 2000 bibliotekansatte hadde BIBSYS som sitt daglige arbeidsredskap.

Det var et gjennomgående trekk ved store datasystemer på 1970-tallet at de var lite robuste. Prototypene virket «i laboratoriet», men knakk sammen i møte med «det virkelige liv». Mye av årsaken til at Sølvberg og hennes gruppe lyktes, var at de tok i bruk de siste verktøy innen systemering. Sølvberg var spesielt opptatt av Börje Langefors’ teorier for design av store informasjonssystemer, hvor det var et viktig prinsipp å holde fokus på sluttbrukerne gjennom hele utviklingsprosessen.

Sølvberg brukte tre år på å kartlegge bibliotekarenes arbeidsoppgaver og behov før hun begynte med spesifisering av program og database. Hun etablerte deretter brukergrupper for hver av de ulike delfunksjonene som systemet skulle tjene. Disse gruppene var med på å utvikle kravspesifikasjoner og prøve ut løsninger. Dette brukerperspektivet ble grunnfilosofien til BIBSYS.

BIBSYS var i daglig bruk i mer enn 40 år – noe som er svært lang tid for et IT-system. Selv om både program og database ble oppdatert med jevne mellomrom for å tilpasse seg til ny teknologi, lå Sølvbergs opprinnelige design hele tiden i bunnen for systemet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nordal, Ola: Verktøy og vitenskap: Datahistorien ved NTNU, Tapir, 2010.
  • Sølvberg, Ingeborg T.: “Re-engineering Norwegian Research Libraries, 1970–1980.” I John Impagliazzo, Per Lundin og Benkt Wangler (red.): History of Nordic Computing 3: Third IFIP WG 9.7 Conference, HiNC 3, Stockholm, Sweden, October 18-20, 2010, Revised Selected Papers, Springer, 2011, s. 43–55.

Kommentarer (3)

skrev Kjersti Lie

Hun leverte «diplomen», dvs var ferdig utdannet siv.ing., før jul i 1966. Sånn var ordningen den gang, man måtte søke hvis man skulle utsette innlevering til over jul. Jeg har studentfortegnelsen 1966/1967 – og har kontaktet I.T. Sølvberg for sikkerhets skyld. Linjen for teknisk fysikk het Almenavdelingen. Det kan evt få lov til å stå i parentes?

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Takk for kommentar! 1966 ser også ut til å stemme med andre kilder, så jeg har endret det. Men etter hva jeg har forstått het studieretningen Linje for teknisk fysikk, mens studiestedet/avdelingen het Almenavdelingen. Så jeg har latt den opplysningen bli stående. Alt godt! Jostein i leksikonredaksjonen.

svarte Kjersti Lie

Det virker riktig, ja. (Linje for tekn. fysikk/Almenavdelingen). Fun(?)fact: Det var den desidert vanskeligste linjen å komme inn på, i flere år! Vi andre var dypt imponert over dem som studerte ved Almenavdelingen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg