Ingeborg Moræus Hanssen er kjent som en aktiv debattant.

Ingeborg Moræus Hanssen av Tine Poppe/Humanist Forlag. Gjengitt med tillatelse

Ingeborg Moræus Hanssen er en norsk forfatter, skribent og tidligere kinodirektør. Moræus Hanssen var filmsjef i Oslo kinematografer fra 1980 til 1992 – Norges største kinobedrift – og deretter administrerende direktør samme sted til 2005.

Hun har vært en markant, offentlig samfunnsdebattant, også etter sitt virke i Oslo kinematografer. Som forfatter har hun gitt ut bøkene Brent av dragen (2001), Gretten, gammel kjerring (2007), Den siste hustru (2008), Stell pent med mannen (2009), Kinodager (2010) og Alder: triumf eller tragedie? (2014).

Moræus Hanssen vokste opp i Sarpsborg, der moren drev blomsterbutikk. Faren var gartner og jobbet i samme butikk, og som barn arbeidet Ingeborg som bud i familiebedriften.

Moræus Hanssen er utdannet filolog, med historie som fag. Hun ledet Oslo musikk- og kulturskole fra 1978 til 1980, før hun begynte som filmsjef i Oslo kinematografer. Fra 1972 til 1979 satt hun i bystyret i Oslo for Høyre, og hun har beholdt sitt engasjement i samfunns- og kulturdebatten.

I løpet av tiden som kinodirektør, da filmsensuren fortsatt kunne forby kinovisninger i Norge, fikk Moræus Hanssen ved flere anledninger medieoppmerksomhet for å nekte enkelte titler kinooppsetning i Oslo. En av disse var filmen Crash (David Cronenberg, 1996), som hun beskrev som «pervers». I 1999 snudde hun, og mente at sensuren burde fjernes.

I 1997 sørget Moræus Hanssen for at hjertebarnet Gimle Kino ble pusset opp, noe hun i ettertid har uttalt som en «triumf» hun ønsker å huskes for.

Moræus Hanssen er tidligere styreleder i Seniornett og har vært medlem i Pressens faglige utvalg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.