Ingeborg Gillebo

Faktaboks

Ingeborg Gillebo

Ingeborg Schübeler Mogstad Gillebo

Født
6. mai 1983, Øyer, Gudbrandsdal
Mezzosopranen Ingeborg Gillebo oppnådde å debutere på The Metropolitan Opera og festspillene i Bayreuth før fylte 34 år.
Ingeborg Gillebo
Av .

Artikkelstart

Ingeborg Gillebo er en norsk sanger (mezzosopran), som tidlig har oppnådd solide internasjonale resultater, med debut på The Metropolitan Opera i New York og operafestivalen i Bayreuth før fylte 34 år.

Utdannelse og debut

Gillebo er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Det Kongelige Danske Operaakademi i København, der hun studerte med Susanna Eken. I 2009 debuterte hun på Det Kongelige Theater i København som Margret i Wozzeck (Alban Berg) og hadde året etter sin første oppgave, som Cherubino i Figaros bryllup (Wolfgang Amadeus Mozart) på Den Norske Opera & Ballett.

Operakarriere

Etter å ha vunnet 2. pris i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2011 fikk Ingeborg Gillebo en rekke internasjonale oppdrag, blant annet på The Metropolitan, der hun debuterte som Cherubino i 2014. Hun gjestet samme operahus i 2017 som Hänsel i Hans og Grete (Engelbert Humperdinck).

Hun hadde en åremålsstilling på Den Norske Opera & Ballett i perioden 2012–2014, der hun blant annet hadde rollene Niclausse i Hoffmans eventyr (Jacques Offenbach) og Zerlina i Don Giovanni (Mozart). I 2015 gikk hun til semifinalen i konkurransen Cardiff Singer of the Year.

Hun har gjestet operahusene i Zürich, Kiel, Toulouse, Versailles og Theater an der Wien, Festival d'Aix en Provence, Flanders Festival Antwerp, Drottningholm og, ikke minst, Bayreuth Festival, der hun spilte Blomsterpikeog Stemmen fra himmeleni Parsifal (Richard Wagner).

Av roller ellers kan nevnes Mélisande i Pelléas et Mélisande (Claude Debussy), Mozart-roller som Annio iLa clemenza di Tito ogDorabella i Così fan tutte samt Rosina i Barberen i Sevilla (Gioachino Rossini). I perioden 2010 til 2016 spilte hun rollen som Cherubino 50 ganger i åtte ulike oppsetninger – tre av dem i løpet av 48 timer i Versailles.

Konsertvirksomhet

Gillebos varme, fyldige mezzo er også etterspurt i konsertsalene. Hun har samarbeidet med kjente dirigenter som Fabio Biondi, James Levine, Marc Minkowski og Andris Nelsons. Blant høydepunktene finner man to konsertfremførelser med Berlinfilharmonien under Påskefestivalen i Baden-Baden: Parsifal med Sir Simon Rattle og Felix Mendelssohn-Bartholdys En midtsommernattsdrøm med Ivan Fischer, i tillegg til en konsert til ære for Plácido Domingo i Amsterdam, den årlige Richard Tucker-gallaen i Carnegie Hall i New York og en konsertant fremføring av Parsifal med City of Birmingham Symphony Orchestra. Hun har medvirket som solist i verk som Ludwig van Beethovens 9. symfoni, Giuseppe Verdis Requiem og en rekke fremførelser av Edvard Grieg-sanger.

Priser

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg