Indre Syltevik. Av . Begrenset gjenbruk

Indre Syltevik turisthytte

Indre Syltevik turisthytte ligger meget værhardt til ved Syltefjorden

Artikkelstart

Indre Syltevik er en ubetjent DNT-hytte på Finnmarkskysten. Hytta drives av Varangerhalvøya Turlag (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Båtsfjord, Troms og Finnmark fylke; fem meter over havet.

Indre Syltevik turisthytte er en meget enkel hytte på nordøstspissen av Varangerhalvøya i Syltefjorden et stykke vest for Hamningberg. Den er DNTs østligste hytte og ligger faktisk lenger øst enn Istanbul. Hytta nås på umerket sti fra Syltevikmoan. Hytta kalles også Bruvoldhytta etter ekteparet Andreas og Alfhild Bruvold som bygde hytta og bodde her fra slutten av 1920-årene. De levde hovedsakelig av fiske, men hadde også en ku og noen få sauer og geiter. Dessuten anla de en liten potetåker like ved.

Under andre verdenskrig, i april 1942, fikk ekteparet selskap av noen partisaner som ble ilandsatt med en russisk ubåt for å spionere på skipstrafikken og tyske installasjoner i området. Senere kom det flere som ekteparet også hjalp. I juli 1943 oppdaget tyskerne virksomheten, og både ekteparet og alle partisanene måtte rømme. Tre av partisanene ble drept i Persfjorden, lenger øst, mens ekteparet og de øvrige klarte å komme seg unna. Etter krigen flyttet Andreas og Alfhild tilbake til Indre Syltevik, men ga opp etter et par år og flyttet til Hamningberg. Der ble de skilt, men Andreas brukte hytta om somrene frem til han døde på 1970-tallet. Ekteparets historie er blant annet beskrevet i boka Rød August av Alf R. Jacobsen. De drepte partisanene er æret med et minnesmerke ved fylkesvei 8100 i Persfjorden.

Vardøhus Museumsforening eier hytta som Varangerhalvøya Turlag nå disponerer, og den har tre senger. Hytta ligger på grensa til Varangerhalvøya nasjonalpark og Ytre Syltevika naturreservat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Jacobsen, Alf R. (2005). Rød August. Aschehoug.
  • Sunde, Harald G. (2018. I partisanenes fotspor. Bealljecohkka innovation.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg