Imam Ali-moskeen

Imam Ali-moskeen er en sjiamuslimsk moské i Najaf i Irak, en av sjiamuslimenes helligste byer, ved Imam Alis grav.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Imam Ali-moskeen er en sjiamuslimsk moské i Najaf i Irak, en av sjiamuslimenes helligste byer, med Imam Alis grav. Moskeen skal første gang ha blitt oppført i 977, men er senere blitt ødelagt, oppbygd og påbygd flere ganger. Den er bygd til minne om Ali Ibn Abi Talib, profeten Muhammeds fetter og svigersønn, som var gift med profetens datter Fatima.

Bygningen har to minareter og en stor forgylt kuppel. Et stort antall pilegrimer valfarter til moskeen, som også er hovedsete for den sjiittiske lederen, stor-ayatollah Ali Muhammad al-Sistani.

I 1991 ble moskeen ødelagt av Saddam Husseins republikanergarde, fordi mange av dem som hadde gjort opprør mot regimet etter Kuwait-krigen, hadde søkt tilflukt her. Etter at opprøret var slått ned, var helligdommen stengt i to år. Også i 2003 og 2004 var det kamper rundt moskeen. I august 2003 ble en bilbombe detonert utenfor moskeen under fredagsbønnen og minst 95 mennesker drept, deriblant ayatollah Mohammed Bakir Hakim. I mai 2004 ble inngangspartiet til Imam Alis gravmæle truffet av en granat under kamper mellom sjiamuslimer og opprørsmilits.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg