Beliggenhet av Ilorin.

Locator Map Ilorin av No author information/Wikimedia Commons. Gnu FDL

Ilorin, by i Nigeria, hovedstad i delstaten Kwara, 250 km nordøst for Lagos, med 781 934 innbyggere (2006), de fleste muslimske yorubaer. 

I historisk sammenheng var Ilorin sete for et muslimsk emirat grunnlagt på slutten av 1700-tallet. Byen representerer også den sørvestre grensen for maksimal rekkevidde for fulanirikets kavalerisoldater på 1800-tallet. Sør for Ilorin var regnskogen og tsetsefluer med på å begrense hestenes nytte i motsetning til på savannen lenger nord. 

Ilorin har tradisjonelt vært et viktig sentrum for handelen mellom hausa-fulani folk i Nord-Nigeria og yorubaene i sør. I dag er Ilorin et handelssenter og markedsby for salg av spesielt grønnsaker og storfekjøtt. Ilorin er også et utdanningssenter med blant annet et betydelig universitet fra 1975. Byen er ellers preget av en del industri, inklusive tekstilindustri, såpefabrikk, tobakksindustri og keramikkproduksjon.

Jernbaneforbindelse med Lagos via Ibadan. Veiforbindelse fra Lagos og videre nordover mot Abuja. Internasjonal lufthavn (med i hovedsak innenrikstrafikk) i sørvestkanten av byen. Byen er omgitt av en 15 km lang bymur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.