Ilorin

Beliggenhet av Ilorin.
Av .
Lisens: Gnu FDL

Ilorin er en by i Nigeria, hovedstad i delstaten Kwara, 250 kilometer nordøst for Lagos. Byen har en befolkning 1 120 039 innbyggere (projeksjon 2020), de fleste muslimske yorubaer.

Ilorin har tradisjonelt vært et viktig sentrum for handelen mellom hausa-fulani-folk i Nord-Nigeria og yorubaene i sør. I dag er Ilorin et handelssenter og markedsby for salg av spesielt grønnsaker og storfekjøtt. Ilorin er også et utdanningssenter med blant annet et betydelig universitet fra 1975. Byen er ellers preget av en del industri, inklusive tekstilindustri, såpefabrikk, tobakksindustri og keramikkproduksjon.

Det er jernbaneforbindelse med Lagos via Ibadan, og veiforbindelse fra Lagos og videre nordover mot Abuja. Byen har internasjonal lufthavn (med i hovedsak innenrikstrafikk) i sørvestkanten av byen. Byen er omgitt av en 15 kilometer lang bymur.

Historie

I historisk sammenheng var Ilorin sete for et muslimsk emirat grunnlagt på slutten av 1700-tallet. Byen representerer også den sørvestre grensen for maksimal rekkevidde for fulanirikets kavalerisoldater på 1800-tallet. Sør for Ilorin var regnskogen og tsetsefluer med på å begrense hestenes nytte i motsetning til på savannen lenger nord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg