Iguanodon, utdødd dinosaurslekt i den mesozoiske ordenen Ornitischia, underorden Ornithopoda. Dette var den andre dinosauren som ble beskrevet (av Gideon Mantell i 1822). Til å begynne med var det bare de Iguana-lignende tennene som var kjent, men senere ble det også funnet en pigg som ble rekonstruert til å ha sittet på nesen av dyret. Som et slikt nesehorn-aktig dyr ble den rekonstruert ved den store utstillingen i Crystal Palace i London i 1851. I Bernissart i Belgia ble det i 1878 funnet 23 fullstendige skjeletter i en kullgruve, som nå er utstilt i det naturhistoriske museet i Brussel. Disse dyrene hadde blitt oppbevart i bunnen av en innsjø eller myr avsatt over lang tid. Disse viste at utseendet var ganske annerledes; en lang, smal kropp med et hestelignende hode, store bakben og små framben hvor "nesehornet" egentlig var tommelen. Det ble funnet to arter i gruva; den tre tonn tunge Iguanodon bernisartiensis og den mye mindre (ett tonn) Iguanodon angelicus. Dette kan også være to kjønn av samme art.  Ellers er Iguanodon kjent fra Sentral-Asia, USA, Nord-Afrika(?) og hele vest-Europa fra Spania til Svalbard, der det i 1960 ble funnet 13 fotspor etter en Iguanodon ved Grønfjorden. Det er et av de nordligste funnstedene i verden for dinosaurier.

Beskrevne arter av Iguanodon er I. bernissartiensis og I. angelicus fra Belgia, I. atherfieldensis fra Isle of Wight (UK), I. hoggi fra Swanage (UK), I. lakotaensis fra Sør-Dakota (USA) og I. orientalis fra Mongolia. Mange av disse artene er idag under revisjon og enkelte er fjernet fra Iguanodon (se Gregory paul 2008)

Iguanodon var en 8–10 m lang planteetende dinosaur med tyngde på opptil 3 tonn. Forlemmene var korte med fem fingrer, hvorav den første var utformet som en pigg, mens den femte var svært bøyelig og kunne brukes til å gripe grener. De tre midtre hadde hov-lignende klør og var antagelig sammenvokste med en myk tredepute under. Dette viser at dyret vanligvis gikk på alle fire, men kunne stå på to og spise fra høyere planter. Bakbena var lange, kraftige og hadde tre kraftige tær med hov-lignende klør, mens halen var bred og lang. Forrest i kjevene hadde den et bredt horn-nebb til å klippe planter av med, mens lenger bak satt et meget stort antall tenner som malte plantene til grøt før de ble svelget. Denne typen tenner forutsetter at dyret hadde store kinn som kunne holde plantene innenfor under tyggingen. 

Iguanodon levde i sen jura og tidlig kritt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.