Igor Ivanovitsj Sikorsky var en russisk-amerikansk flykonstruktør og flypioner. Han er mest kjent for sine helikoptre, og er en av de viktigste pionerene innen utviklingen av helikopteret.

Sikorsky bygde i 1909 og 1910 to lite vellykkede, helikopterlignende maskiner, og var så fra 1910 mest opptatt med konstruksjon av vanlige fly.

I 1913 fløy flyet Le Grand med fire motorer første gang. Det var det første flyet med motorene ved siden av hverandre på vingene, og hadde lukket kabin for både piloter og passasjerer. Dette ble fulgt av det firemotors flyet Ilja Muromets, som ble videreutviklet til bombefly og brukt av russerne under første verdenskrig.

Etter den russiske revolusjonen i 1917 emigrerte Sikorsky i 1919 til USA, der han i 1923 grunnla Sikorsky Aircraft Corporation som bygde en rekke suksessfulle flybåter.

Sikorsky ble mot slutten av 1930-årene atter interessert i helikoptre, og nedla her et banebrytende utviklingsarbeid. I 1939 fløy han eksperimenthelikopteret VS-300, som regnes som det første virkelig praktiske helikopteret. VS-300 førte til helikopteret R-4 Hoverfly, som var verdens første serieproduserte helikopter og som ble levert fra 1943.

Sikorsky ble amerikansk statsborger i 1928. Han har publisert selvbiografiene Recollections and Thoughts of a Pioneer (1964) og The Story of the Winged-S: Late Developments and Early Photographs of the Helicopter (1967).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.