Ifigeneia

En freske fra det første århundre, Pompeii. Den viser Ifigeneia som blir dratt av to soldater, og er i ferd med å bli ofret av sin far Agamemnon. Til venstre står Klytaimestra, og over hele scenen forbereder Artemis at en nymfe skal erstatte Ifigeneia med en hjort og redde henne.

Av /Ancient History Encyclopedia.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Ifigeneia er i greske sagn datter av Agamemnon og Klytaimestra. Agamemnon hadde krenket Artemis, og ville ofre Ifigeneia i Aulis for å formildene gudinnen, som hindret hellenerne i å få gunstig vind på ferden mot Troja. I siste øyeblikk ble Ifigeneia reddet av Artemis, som satte en hind (hunnhjort) i hennes sted. Ifigeneia ble ført til taurerneKrim, der hun ble Artemis' prestinne og skulle ofre alle fremmede som kom til landet. Da hennes bror Orestes kom dit, gjenkjente hun ham og flyktet bort med ham ved Athenes hjelp. De tok med seg et bilde av Artemis som var falt ned fra himmelen. Dette brakte Ifigeneia senere til Brauron i Attika, der hun stiftet en kultus for gudinnen.

Faktaboks

Uttale
ifigenˈeia

Opprinnelig var Ifigeneia antakelig en personifisering av en side ved Artemis' vesen.

Historien til Ifigeneia er behandlet i tragedier av blant annet Evripides, Jean Racine og Johann Wolfgang von Goethe. Det har også vært benyttet i en rekke musikkverker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg