Ieper

Ieper, by i Belgia, i West-Vlaanderen, 50 km sørvest for Brugge; 35 000 innbyggere (2004), med forsteder 105 000 innbyggere. Tekstilindustri.

Faktaboks

Uttale
ˈi:pər
Også kjent som
fr. Ypres
ty. Ypern

Ieper var i middelalderen ved siden av Brugge og Gent en av de tre ledende byer i grevskapet Flandern på grunn av sine veverier og hadde på 1300-tallet ca. 28 000 innb. Byen hadde en årlig varemesse av stor europeisk betydning og var medlem av den flamske London-hansaen. Da byen ville utbre sin innflytelse til det omliggende jordbruksområdet, kom den i konflikt med greven av Flandern og dessuten med Gent og Brugge, noe som fikk svært uheldige følger for veverivirksomheten. Mot slutten av 1300-tallet var storhetstiden slutt. Opp gjennom århundrene ble byen gjentatte ganger herjet av krig. Under den første verdenskrig ble byen lagt fullstendig i grus. Senere er katedralen, Sint Maartens-kerk, den berømte 130 m lange gotiske tekstilhallen (1200–30) med det 70 m høye belforttårn og rådhuset i renessansestil blitt restaurert. Ved byområdets sørlige grense ligger det monumentale og gripende minnesmerket over falne soldater i slagene i den første verdenskrig, med alle de falnes navn. Berømt folkloristisk arrangement er det årlige «katte»-opptog. Ieper var tidligere katolsk bispesete. Den berømte teolog Cornelius Jansenius (Cornelis Jansen), jansenismens opphavsmann, var biskop her fra 1631 til sin død i 1638.

Slagene under første verdenskrig

Ieper og området omkring var under første verdenskrig skueplass for tre usedvanlige blodige slag, og byen ble fullstendig ødelagt. Ieper lå ved den nordlige enden av Vestfronten og var strategisk viktig både for de allierte og for tyskerne; her var begge sider redde for et avgjørende gjennombrudd fra fienden. Det første slaget varte fra 19. oktober til 22. november 1914; det andre fra 22. april til 25. mai 1915. Begge disse var mislykkede tyske gjennombruddsforsøk. Ved offensiven i 1915 ble stridsgass brukt for første gang i krig. Man regner med at det første slaget krevde livet til 130 000 tyske soldater, 50 000 franske, 58 000 britiske (inkludert samveldetropper) og 32 000 belgiske soldater. Tapstallene i det andre slaget var 35 000 tyskere og 60 000 briter og franskmenn.

Det tredje slaget stod i perioden 31. juli–6. november 1917 og var et britisk forsøk på å omgå de tyske linjer. Spesielt kampene ved den lille byen Passchendaele (ned. Passendale), 10 km nordøst for Ieper, er blitt stående som symbolet på første verdenskrig med skyttergraver, regnvær og søle, et sønderskutt landskap og enorme, meningsløse tap av menneskeliv. Omkring 250 000 mann falt, og etter ubetydelige erobringer oppgav britene forsøket på gjennombrudd. Krigsmonumentet Menenpoort er reist til minne om de savnede britiske soldatene. – Bilde, se Europa (historie).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg