Faktaboks

Idun Reiten
Født
1. januar 1942
Idun Reiten
Idun Reiten.
Idun Reiten
Av /NTNU.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Idun Reiten er en av de mest meritterte norske matematikere. Hun har mottatt nasjonale og internasjonale æresbevisninger som følge av sin forskning over 40 år. Reiten ble professor ved Universitetet i Trondheim (nå NTNU) fra 1982, og var den første nordiske kvinne til å bli professor i matematikk.

Bakgrunn

Reiten studerte matematikk ved Universitetet i Oslo og tok hovedfag med avhandlingen Über ein Problem der additiven Zahlentheorie, altså om additiv tallteori. Doktorgraden tok hun ved Illinois State University (USA) i 1971. Hun ble med dette en av de første norske kvinner med doktorgrad i matematikk. Den første var Elizabeth Stephansen, som disputerte i Zürich i 1902.

Betydning

Teorien for Auslander-Reiten-sekvenser er blitt en viktig del av representasjonsteoriene for endeligdimensjonale algebraer, som er spesielle matematiske strukturer innenfor algebra som matematisk disiplin. Den har også fått innflytelse på en rekke andre forskningsfelt innen matematikken.

Auslander-Reiten-teori ble utviklet rundt 1975 av Reiten i likeverdig samarbeid med amerikaneren Maurice Auslander, som senere var også professor i Trondheim. Auslander-Reiten-teori anses så sentral at den er gitt en egen kode i den matematiske klassifiseringsindeksen Mathematical Subject Classification.

Idun Reiten fikk Nansenmedaljen i 2009 og ble utnevnt til kommandør av Den kongelige Norske St. Olavs Orden i 2014 for sin innsats for matematikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg