Faktaboks

Idris Bitlisi
Død
1520, Istanbul, Det osmanske riket (nå Tyrkia)
Levetid - kommentar
Fødselsdato ukjent

Idris Bitlisi var en kurdisk aristokrat, historiker, statsmann og poet. Han tjenestegjorde blant annet under sultan Selim 1 av Det osmanske riket, og var en nøkkelperson i å mekle mellom sultanen og kurdiske høvdinger i områder som nylig var erobret fra safavidene. Bitlisi overtalte kurderne til å akseptere sultanens myndighet mot at de fikk indre selvstyre i sine områder (emirater) og forsvarte disse grenseområdene mot safavidenes innrykk.

Bitlisi er for ettertiden mest kjent for sin statsmannskunst og meklerrolle under sultan Selim 1. For øvrig var Bitlisi også forfatteren av Hasht behesht (Åtte paradiser), som var det første omfattende historieverket om de åtte første osmanske sultanenes regjeringstid.

Hasht behesht og dens mottakelse

Idris Bitlisi fikk oppdraget om å skrive historieverket av sultan Bayezit 2. Tittelen Hasht behesht (Åtte paradiser) er brukt av en del forfattere før Bitlisi og har sitt opphav i islamsk eskatologi, der paradiset har åtte dører og er delt inn i åtte deler.

Hasht behesht fikk en dårlig mottakelse av sultan Bayezit 2 og spesielt hans rådgivere. En annen historiker, Şemseddin Kemalpaşazade, fikk i oppdrag om å skrive en liknende verk. En av grunnene til den lunkne mottakelsen av Hasht behesht hang sammen med Bitlisis beskrivelse av maktkampen om tronen mellom sultan Bayezit 2 og hans bror Cem. Bitlisis gjengivelse av begivenhetene avslørte janitsjarenes upopulære stilling i riket. Janitsjarene som var tro mot Bayezit 2 led ifølge Bitlisis verk et nederlag i sitt første møte med Cems styrker, og Bitlisis omtale av disse forhold gjorde ham og hans verk upopulære blant sultanens støttespillere. Kemalpaşazade derimot lovpriste innsatsen til janitsjarene og skrev om deres seier mot Cems styrker i det første slaget. Bitlisis gjengivelse av begivenhetene var mer nøyaktig, men mindre politisk korrekte under de rådende omstendigheter.

Bitlisis posisjon ble betydelig forbedret og han ble igjen invitert til hoffet og tjenestegjorde under den nye sultanen Selim 1. Hasht behesht fikk stor anerkjennelse av senere osmanske historikere og sultaner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Franz Babinger (1927) Die Geschichtsschreiber der Osmanen und ihre Werke, Harrassowitz
  • H. İnalcık (1962), “The Rise of Ottoman Historiography,” i B. Lewis og P. M. Holt (red.) Historians of the Middle East, London

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg