Idrettslaget Koll

Koll sitt elitelag i volleyball for herrer

Artikkelstart

Idrettslaget Koll er et fleridrettslag fra Oslo, stiftet i 1940. Idrettslaget er særlig kjent for volleyball, der damelaget har vunnet elleve norgesmesterskap på rad og er det mestvinnende laget i Norge.

Andre undergrupper i idrettslaget er friidrett, fotball, hopp, langrenn, innebandy og orientering.

Historie

IL Koll ble stiftet 3. november 1940 med Sigmund Ruud som første formann. Klubben fikk først navnet Troll og hadde i starten 67 medlemmer. Da styret søkte opptak i Norges idrettsforbund i 1945, måtte klubben skifte navn til Koll for å unngå forveksling med klubben Troll i Rindal.

Den første perioden var medlemmene aktive innen orientering, tennis og skisport. Fotball, håndball og friidrett kom med i de fem første årene etter andre verdenskrig.

Koll har klubbhus på Kollbanen på Nordberg og lokaler i Kringsjåhallen.

Volleyball

Koll Volley ble stiftet i 1986 og er med cirka 250 medlemmer en av de største undergruppene i IL Koll. Seniorlagene har vært blant de beste i Norge i mange år. Damelaget har tatt tretten seriegull og fjorten NM-gull – herav elleve cupgull på rad i perioden 2000-2010. Koll er med det Norges mestvinnende lag på damesiden gjennom tidene.

I 2017 åpnet Koll Arena, et moderne anlegg for sandvolleyball på Kringsjå. Koll Volley har over 100 aktive sandvolleyballspillere i klubben.

Kolls damelag ble i 2020 seriemestere etter at bare grunnserien var ferdigspilt. Sluttspillet ble dette året avlyst på grunn av koronakrisen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg